16. septembar 2011. Održano javno slušanje o Predlogu zakona o javnoj svojini u Domu Narodne skupštine

16. septembar 2011. Održano javno slušanje o Predlogu zakona o javnoj svojini u Domu Narodne skupštine

Petak, 16. septembar 2011.

Održano javno slušanje o Predlogu zakona o javnoj svojini

Odbor za finansije i Odbor za evropske integracije organizovali su 16. septembra u Domu Narodne skupštine javno slušanje o Predlogu zakona o javnoj svojini.


Učesnike javnog slušanja,narodne poslanike,predstavnike predlagača zakona,stručne javnosti i civilnog sektora pozdravila je zamenica predsednika Odbora za finansije Branka Ljiljak.

Otvarajući skup, predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović istakla je da će usvajanjem zakona o javnoj svojini i zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju biti učinjen krupankorak u približavanjuEvropskoj uniji. Naglasila je da se njime po prvi putposebnim zakonom celovito uređuje institut javne svojine i da je zakon usklađensa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Predsednica Narodne skupštine izrazila je uverenje da će prenos dela nadležnosti sa republičkog nivoa na pokrajinu i lokalnu samoupravuunaprediti njihov razvoj, ali da posao neće biti završenusvajanjem zakona, već je bitno i njegovo sprovođenje.

Potpredsednik Vlade SrbijeBožidar Đelić istakao je da će novi zakon o javnoj svojini predstavljati snažnu polugu za reformu javnog sektora kojom se se jasno identifikuju nosioci prava svojine i to kao državne, pokrajinske i opštinske, odnosno gradske svojine. Novi zakon omogućiće da se razjasni šta je čije u Srbiji i da zaživi duh decentralizacije, rekao je potpredsednik Đelić. Naveo je da taj zakon neće ugroziti restituciju jer na imovinuneće moći da se upiše pravo svojine ukoliko je potražuju stari vlasnici.

Potpredsednik Đelić je najavio da Vlada priprema amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini, ana predlog Izvršnog veća AP Vojvodine. Ovim amandmanima treba da se omogući koherentno upravljanje i održavanje mreže javnih puteva. Prema tim predlozima,lokalna samouprava biće nadležna za za održavanje ulica, trgova, parkova i opštinskih puteva, državniputevi drugog reda biće u svojini pokrajine, dok će državni putevi prvog reda i autoputevi biti u svojini Republike. Mreža kanala, osim plovnih puteva, biće u svojini Vojvodine, naveo je potpredsednik Vlade Srbije.

Profesor Pravnog fakulteta UNION Zlatko Stefanović istakao je da će novim zakonom konačno biti rešeni svojinski odnosi između države, pokrajine i lokalne samouprave. IspredStalne konferencije gradova i opština Zoran Alimpić je pozdravio donošenje zakona o javnoj svojini.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši izrazio je očekivanje da će predlagač ovog zakona uvažiti interese građana, lokalnih samouprava, pokrajine i Republike. Potpredsednica Vlade AP Vojvodine Ana Tomanova-Makanova založila se da se amandmani vojvođanske Vlade unesu u preloženi zakon i u potpunosti poštuje dogovor između Vlade Srbije i Izvršnog veća AP Vojvodine.

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara u Poslaničkoj grupi manjina najavili su svoje amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini i zatražili da deo železničke infrastrukture pripadne Vojvodini.

Učesnici javnog slušanja ocenili su da je donošenje novog zakona neophodnone samo zato što je to uslov za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, već i zbog potrebe da se uredi javni sektor i omogući njegovo efikasnije funkcionisanje. Izneli su veći broj primedaba i sugestija na predložena rešenja, među kojima je bio i predlog da se odloži njegovo donošenje zbog mnogih nedorečenosti. U raspravi je sugerisano da se ovim zakonom uredi pitanje zadužbinarstva u Srbiji.

U raspravi su učestvovali predstavnici civilnog društva: Mile Antić iz

Mreže za restituciju, Zorka Marjanović iz Trgovačkog fonda i dr Kosta Andrejević iz Zadužbine Andrejević iMilan Parivodić iz Foreign Investors Services.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
subota, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja