Subota, 12. mart 2011.

Održana simulacija sednice Narodne skupštine za studente novopazarskog i beogradskog Univerziteta

Studenti Univerziteta iz Novog Pazara i Beograda imali su danas priliku da učestvuju u simulaciji sednice Narodne skupštine Republike Srbije.Studenti Univerziteta iz Novog Pazara i Beograda imali su danas priliku da učestvuju u simulaciji sednice Narodne skupštine Republike Srbije.

Simulaciju su pozdravnim govorima otvorili potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić i zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur (Thomas Moor).

Potpredsednica Čomić poželela je dobrodošlicu studentima u Dom Narodne skupštine, kuću svih građana, u kojoj se donose zakoni i vrši nadzor i kontrola nad radom institucija koje ona bira. Jedan od načina da se dođe u Narodnu skupštinu, da bi se predstavljali interesi građana i radilo u opštem interesu, jeste učlanjenje u političku stranku, navela je potpredsednica Čomić. To je izuzetno zanimljivo, jer je politika posao u kome donosite odluke koje kreiraju budućnost društva. Ona je studentima predstavila smisao političkog angažovanja kroz lični primer i stav da je to pitanje slobodnog izbora i odgovornosti. Suštinska strategija demokratije je dijalog i mesto u kome se on odvija jeste Narodna skupština, koja ne radi kada u njoj dijaloga nema, podsetila je potpredsednica. Ona je, navodeći zanimljive primere iz života, ukazala studentima na razliku između procesa dijaloga, predogovora i debate. Ona je dodala da je Narodna skupština ostvarila značajan napredak u utvrđivanju dijaloga, čemu su doprineli svi narodni poslanici.

Tomas Mur (Thomas Moor), zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da pozdravi studente koji učestvuju u simulaciji sednice Narodne skupštine. On je istakao da je parlament okosnica demokratskog društva, a da poslanici u obavljanju svog posla imaju veliku odgovornost. Misija OEBS-a u Srbiji pruža podršku Narodnoj skupštini u realizaciji projekata koji imaju za cilj povećanje transparentnosti i zahvalio se svim učesnicima današnje simulacije na angažovanju.

Studenti Fakulteta političkih nauka iz Beograda i studenti, članovi studentskog Parlamenta državnog Univerziteta iz Novog Pazara, njih 44, imalo je priliku da se na simulaciji sednice Narodne skupštine upozna sa načinom formiranja poslaničkih grupa i sa samim tokom sednice, raspravljajući o predlogu zakona o zabrani proizvodnje, distribucije i prometa osvežavajućih energetskih napitaka koji sadrže alkohol. Simulaciji je pored koordinatora prisustvovao i narodni poslanik Meho Omerović.

Narodna skupština nosilac je projekta simulacije sednice u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, Ministarstvom prosvete, Fakultetom političkih nauka i Minhenskim centrom za primenjenu politiku. Simulacija sednice Narodne skupštine preporučena je od 2008.godine kao vannastavna aktinost na predmetu građansko vaspitanje. Proces simulacije do sada je obavilo nešto više od 1.000 srednjoškolaca i studenata iz Beograda, Novog Pazara, Loznice, Smedereva, Bačke Palanke, Kruševca, Kragujevca, Kraljeva, Novog Sada i drugih gradova u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 4. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja