11. septembar 2020. Održana Međunarodna naučna konferencija na mreži „Srpsko-američki odnosi - juče, danas i sutra“

11. septembar 2020. Održana Međunarodna naučna konferencija na mreži „Srpsko-američki odnosi - juče, danas i sutra“

Petak, 11. septembar 2020.

Održana Međunarodna naučna konferencija na mreži „Srpsko-američki odnosi - juče, danas i sutra“

U Domu Narodne skupštine, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i Instituta za nacionalnu međunarodnu bezbednost (INIS) održana je druga po redu Međunarodna naučna konferencija na mreži „Srpsko-američki odnosi - juče, danas i sutra“ koju su otvorili narodni poslanik Dragan Šormaz i dr Darko Trifunović direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.


Šormaz je podsetio na prošlogodišnju održanu konferenciju na kojoj su učestvovali američki predstavnici i dodao da ni globalna pandemija nije uspela da spreči njeno današnje održavanje, putem video linka. Dragan Šormaz se osvrnuo na diplomatske odnose dve zemlje koji traju skoro 140 godina, a dodatno ojačanim prošlonedeljnim susretom predsednika dve zemlje. Ukazao je na važnost sagledavanja istorijskih veza između Srbije i SAD kroz savezništva u prošlosti tokom Prvog i Drugog svetskog rata, koje su se ogledale kroz zajedničke vrednosti i udruženost za borbu i očuvanje načela slobode. Ukazao je i na činjenicu da je poslednjih godina vidno intenzivirana sveukupna bilateralna saradnja, naročito na političkom i ekonomskom nivou, te da je siguran da će ovakav angažman doprineti i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Otvaranju konferencije pridružio se i dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost koji je predstavio učesnike i podsetio je na prijateljske i savezničke odnose Srbije i SAD.

Tokom sastanka govorilo se na temu srpsko-američkih odnosa, potpisanom Sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu, međunarodnoj bezbednosti, borbi protiv terorizma, migrantskoj krizi. U radnom delu Konferencije učesnici su razmenili iskustva i stavove o srpsko-američkim odnosima iz oblasti bezbednosti, obrazovne i naučne saradnje, otvaranju kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu, kao i o značaju američkih investicija i donacija Republici Srbiji.

Na konferenciji su učestvovali i narodni poslanici dr Zoran Dragišić, Predrag Rajić, Ilija Životić, Lav Pajkić, Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva, Branko Ružić ministar državne uprave i lokalne samouprave, Majkl Keler, politički savetnik i vršilac dužnosti predsednika DCM-a, Misije SAD u Republici Srbiji, Džon Haris Džunior, general Nacionalne garde Ohaja, kao i relevantni stručnjaci iz oblasti bezbednosti, političkih veza i nauke.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
utorak, 22. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja