14. septembar 2012. Održan Treći forum SIZIT 11/12

14. septembar 2012. Održan Treći forum SIZIT 11/12

Petak, 14. septembar 2012.

Održan Treći forum SIZIT 11/12 – Uređeni sistem sigurnosti informacija

Treći naučno-stručni forum SIZIT 11/12 pod nazivom Uređeni sistem sigurnosti informacija, na kome se govorilo o aspektima uređenog sistema sigurnosti informacija u savremenom društvu, preduslovima uređenja takvog sistema i odgovarajućoj zakonsko pravnoj regulativi, održan je danas u Narodnoj skupštini.


Generalni sekretar Narodne skupštine Jana Ljubičić, otvarajući skup, istakla je da je Narodna skupština donela niz zakona koji su od značaja za regulisanje ove materije. Ona ja naglasila da je još 1996. godine donet Zakon o informacionim sistemima kojim su, između ostalog, uređena prava i obaveze državnih organa i organizacija u vođenju propisanih evidencija i organizovanju i korišćenju razmene podataka koje organi vode. S obzirom da su u međuvremenu informacione tehnologije značajno napredovale, uočena je potreba da se ova oblast bliže uredi novim zakonskim i podzakonskim rešenjima istakla je Ljubičić. Ona je, u tom smislu, naglasila da prilikom izrade novih zakona kojim bi se na sistemski i jedinstven način uredila oblast sigurnosti informacija, treba poći od Ustavom zagarantovanih prava i sloboda među kojima su pravo na tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja, kao i zaštita podataka o ličnosti.
Prisutnima se obratio i prof.dr Stevan Lilić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je govorio o potrebi donošenja zakona o informacionoj bezbednosti i zakona o sigurnosti informacija. Lilić je naglasio da u procesu pripreme navedenih zakonskih predloga treba da učestvuju i predstavnici stručne javnosti kako bi se kroz usvojena zakonska rešenja precizno regulisala ova oblast.
Uroš Kondić, predstavnik udruženja IT Revizor napomenuo je da je preduslov uređenja sistema sigurnosti informacija međunarodni ISO/IEC standard 27000 koji se, između ostalog, temelji na principima dobre zakonske regulative, odgovarajuće upravljačke strukture i edukacije o značaju zaštite informacija.
U nastavku rada, o sigurnosti informacija i zloupotrebi informacionih tehnologija govorili su Mira Đureković iz druženja IT Revizor i predstavnici državnih institucija koji su izneli svoja iskustva u oblasti zaštite bezbednosti informacija i dali predloge za unapređenje postojećeg sistema.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 14. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja