Utorak, 16. oktobar 2007.

Odbor za peticije nemačkog Bundestaga u poseti Odboru za predstavke i predloge

Članovi Odbora za predstavke i predloge Narodne skupštine Republike Srbije sastali su se danas u Beogradu sa delegacijom Odbora za peticije nemačkog Bundestaga.Članovi Odbora za predstavke i predloge Narodne skupštine Republike Srbije sastali su se danas u Beogradu sa delegacijom Odbora za peticije nemačkog Bundestaga.

Delegaciju nemačkog Bundestaga, koju predvodi Bauman Ginter (Bauman Günter) – CDU, a koju čine Hageman Klaus (Hagemann Klaus) – SPD, Jens Akerman (Jens Ackermann) – FDP, Josef Filip Vinkler (Josef Philip Winkler) – Savez 90/Zeleni, Rene Braun (Rene Braun) iz sekretarijata Odbora za peticije i Sibil Pfaf (Sybille Pfaff) načelnica pravno-konzularnog odeljenja Ambasade Republike Nemačke u Beogradu, primili su narodni poslanici Slobodan Adžić, zamenik predesnika Odbora za prestavke i predloge i članovi Odbora Ljiljana Zdravković, Rajko Baralić i Ivan Jovanović.

Članovi Odbora za predstavke i predloge Narodne skupštine predstavili su kolegama iz Nemačke organizaciju i način rada Odbora, istakavši da se preko 10.000 građana Srbije obratilo Odboru u prethodne četiri godine, a primljeno je 3.795 pisanih predstavki. Zamenik predsednika Odbora Slobodan Adžić istakao je da se najčešće pritužbe građana odnose na rad pravosudnih organa, organa lokalne samouprave, a u poslednje vreme u porastu je broj pritužbi na stambenu ugroženost, zahteve za pružanje pomoći pri lečenju, nabavci lekova, smeštaju izbeglih i raseljenih lica. Članovi Odbora istakli su i veliki značaj institucije poslaničkog pitanja kojim se omogućava dobijanje odgovora od nadležnih organa izvršne vlasti na pitanja građana.

Članovi Odbora za peticije nemačkog Bundestaga upoznali su članove Odbora za predstavke Narodne skupštine sa rezultatima svog rada istakavši da se u najvišem predstavničkom telu u Nemačkoj poklanja veliki značaj pravu građana na peticiju. Skupštine svih šesnaest pokrajina imaju Odbor za peticije kojima se građani obraćaju sa najrazličitijim zahtevima za zaštitu prava. S obzirom da na saveznom nivou Republika Nemačka nema instituciju zaštitnika građana, Odbor za peticije je nadležan i za rešavanje po ovim pitanjima.

Nemački i srpski parlamentarci razmenili su iskustva o načinu rešavanja zahteva građana, javnosti rada Odbora, zaključcima i preporukama koje Odbori upućuju izvršnoj vlasti, kao i radu na podizanju svesti građana o mogućnosti pritužbe najvišem zakonodavnom telu. Parlamentarci su se složili i da nacionalni parlamenti jesu mesto gde građani treba da zatraže pomoć, kao i da postojanje ovakve vrste Odbora jača poverenje građana u institucije sistema i doprinosi demokratizaciji društva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3