6. novembar 2015. godine Odbor za kulturu i informisanje održao sastanak sa predstavnicima umetničkih udruženja

6. novembar 2015. godine Odbor za kulturu i informisanje održao sastanak sa predstavnicima umetničkih udruženja

Petak, 6. novembar 2015.

Odbor za kulturu i informisanje održao sastanak sa predstavnicima umetničkih udruženja

Članovi Odbora za kulturu i informisanje razgovarali su sa predstavnicima umetničkih udruženja i Nacionalnog savetu za kulturu, o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i položaju samostalnih umetnika u kulturi.


Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje, zahvalila se predstavnicima umetničkih udruženja i Nacionalnom savetu za kuturu na inicijativi za sastanak i predloge amandmana, koje su uputili Odboru i poslaničkim grupama.

Predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Mileta Prodanović naveo je da su članovi uputili osam predloga amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i govoreći o položaju umetnika posebno ukazao na značaj zadržavanja državnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi istaknutim umetnicima kao i instituta ustanove kulture od nacionalnog značaja. Tokom diskusije o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi članovi Nacionalnog saveta za kulturu su ukazali i na potrebu i iskazali zalaganje da Nacionalni savet za kulturu zadrži aktivno učešće u izradi predloga Strategija razvoja kulture i daje ocenu izvršenja.

O četiri predloga amandmana koje su uputila umetnička udruženja Srbije, govorila je Smiljana Stokić, iz Udruženja baletskih umetnika Srbije i ukazala na potrebu postojanja jednistvenog tumačenja zakononske regulative u vezi sa plaćanjem socijalnog osiguranja samostalnih umetnika tumače, koje umetnicima omogućuje dalje napredovanje u radu.

U nastavku sastanka članovi Odbora za kulturu i informisanje su tokom diskusije izrazili punu podršku inicijativama koja su pokrenula umetnička udruženja.

Sastanku su prisustvovali i u razgovoru učestvovali članovi Odbora za kulturu i informisanje i narodni poslanici Milorad Cvetanović, Mira Popović, Milena Bićanin, Nenad Milosavljević, Srđan Dragojević i Zoran Živković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja