Sreda, 11. decembar 2019.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u nadzornoj poseti Bezbednosno-informativnoj agenciji

U skladu sa Planom rada Odbora za 2019. godinu članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine Republike Srbije, realizovali su nadzornu posetu Bezbednosno-informativnoj agenciji.


Delegaciju Odbora predvodio je šef delegacije, predsednik Odbora mr Igor Bečić. U radu delegacije Odbora koja je obavila nadzornu posetu učestvovali su narodni poslanici članovi i zamenici članova Odbora: Goran Pekarski, Jasmina Obradović, dr Predrag Jelenković i Nemanja Radojević.

Važna tema prilikom postupka kontrole bila su najnovija bezbednosna dešavanja u zemlji i okruženju. U razgovoru sa direktorom i predstavnicima Agencije, članovi Odbora upoznali su se sa aktivnostima BIA na rasvetljavanju nedavnih događaja od uticaja na bezbednosnu situaciju i stabilnost Republike Srbije. Na osnovu uvida u aktivnosti Agencije i traženih i dobijenih informacija, članovi delegacije Odbora zaključili su da je Agencija u punom kapacitetu posvećena i radi na rasvetljavanju ovih slučajeva u skladu sa propisanim nadležnostima.

U skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije, tokom nadzorne posete, članovi delegacije Odbora, po principu slučajnog uzorka, izvršili su nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera u skladu sa Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji i primene posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku. Članovi delegacije Odbora ustanovili su da je u nadziranim slučajevima Bezbednosno-informativna agencija postupala u skladu sa zakonom propisanim procedurama.

Pored kontrole zakonitosti rada, članovi Odbora posebnu pažnju posvetili su sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i razgovoru sa pripadnicima BIA o uslovima za efikasno obavljanje poslova iz njihove nadležnosti. Pripadnici BIA pokazali su konstruktivan i otvoren pristup tokom nadzorne posete članova Odbora.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3