1. jul 2022. Predsednik Narodne skupštine na konferenciji Pozicija Srbije u evroatlantskoj zajednici

1. jul 2022. Predsednik Narodne skupštine na konferenciji Pozicija Srbije u evroatlantskoj zajednici

Petak, 1. jul 2022.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine na konferenciji Pozicija Srbije u evroatlantskoj zajednici

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na konferenciji Pozicija Srbije u evroatlantskoj zajednici.


Obraćanje predsednika prenosimo u celini:

„Poštovani učesnici konferencije,
Dragi prijatelji,

Drago mi je što mogu da vam se obratim ovom prilikom i želim da zahvalim na trudu Evroatlantskom savetu Srbije i gospodinu Šormazu, šefu stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO, što su upriličili ovaj skup, a naročito zbog toga što ga održavamo u Narodnoj skupštini. Imamo pred sobom veoma aktuelnu i važnu temu, imajući u vidu komplikovane međunarodne okolnosti i zato podržavam svaki napor da u razgovoru sa političkim predstavnicima, civilnim društvom i partnerima iz inostranstva sagledamo sve aspekte aktuelnih događaja, kao i poziciju Srbije u ovim okolnostima.

Ja ovde neću uopšte da okolišam, zato što je pozicija Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini potpuno čista i jasna od prvog dana i ona je nepromenjena. Ona je takva zato što je zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava i ma koliko da ti principi danas nisu na ceni, mi ih se čvrsto držimo. Nemamo drugi izbor, zato što i za svoja otvorena pitanja od najvećeg državnog i nacionalnog značaja, a to je pitanje Kosova i Metohije, imamo uporište upravo u međunarodnom pravu i od njega ne odustajemo. Ako taj princip tražimo da bude poštovan u našem slučaju, onda ne možemo da ga gazimo u nekim drugim slučajevima.

Vama je poznato da Srbija priznaje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i poznato vam je da je taj stav nepromenjen već osam godina otkako je počela kriza u toj zemlji. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta za Srbiju je vrhunski princip međunarodnog prava, ne samo kada je reč o Ukrajini – on je sada u središtu svetske pažnje, mi insistiramo na njegovom poštovanju i kada je reč o Kosovu i Metohiji. Naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji, zato što se evo već 14 godina borimo protiv njegovog međunarodnog priznanja, jer smo duboko uvereni da je tim priznanjem ne samo narušen suverenitet Srbije, već je pogažen jedan od temeljnih stubova očuvanja mira i stabilnosti u svetu.

U tom svetlu, Srbija ne namerava da menja svoju principijelnu poziciju. Neka ne očekuju od nas da menjamo stav, jer ne možemo da radimo protiv sebe, svoje zemlje i protiv principa koji jedini garantuju mir u svetu.

Mi znamo da je najteže braniti principe, da je mnogo lakše menjati politiku u skladu sa trenutnim interesima i tražiti ad-hok rešenja za probleme koji u tom trenutku postoje. Ali znamo i to da na dugi rok možemo da ostvarimo svoje nacionalne interese jedino ako čvrsto stojimo uz opšteprihvaćene principe u međunarodnim odnosima.

Što se tiče naših odnosa sa NATO, ja iz višegodišnjeg iskustva kao predsednik vlade, ministar unutrašnjih i spoljnih poslova, a sada i kao predsednik parlamenta, mogu da imam samo pohvale za tu saradnju. Naročito kada je reč o saradnji sa misijom KFOR-a na Kosovu i Metohiji čiju ulogu u zaštiti mira i bezbednosti srpske zajednice izuzetno cenimo. Ali tu je i čitav niz drugih zajedničkih aktivnosti, kako na vojno-odbrambenom, tako i na političkom nivou i mi zaista želimo da sa NATO nastavimo saradnju, istim i još većim intenzitetom, jer to je u interesu Srbije, a nadam se i u interesu NATO i njegovih članica.

Razume se, Srbija je dosledna u svojoj politici vojne neutralnosti i bez obzira na međunarodne okolnosti, pre svega mislim na rat u Ukrajini, ostajemo dosledni toj našoj poziciji i očekujem za nju puno razumevanje od NATO i njegovih članica, baš kao što smo imali i do sada. Ova politika je izuzetno važna za naše državne interese, ona je odraz naših istorijskih prilika, ali pre svega izraz volje ogromne većine naših građana. Samo kao vojno neutralna, a naročito u okolnostima u kojima rastu vojne napetosti u Evropi, Srbija može u punoj meri da zaštiti svoje najviše interese, a to je stabilnost naše zemlje i dalji ekonomski prosperitet. Ako od nas očekujete da se opredeljujemo za bilo koju stranu, očekujte uvek da ćemo se opredeliti – za Srbiju.

Ja vam još jednom želim dobrodošlicu u Narodnu skupštinu i želim vam uspeh u radu ove konferencije.

Hvala!“


Foto galerija


Video (1)

Petak, 1. jul 2022. | obraćanje predsednika Narodne skupštine na konferenciji Mesto Srbije u evroatlanskoj zajednici 01.07.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1