3. decembar 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine na javnom slušanju

3. decembar 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine na javnom slušanju

Petak, 3. decembar 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine na javnom slušanju o Sprovođenju sporazuma Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama - COP26 u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se danas u Narodnoj skupštini na javnom slušanju o Sprovođenju sporazuma Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama - COP26 u Srbiji, koje je organizovao Odbor za zaštitu životne sredine.


Dostavljamo vam obraćanje predsednika Narodne skupštine:

„Poštovane kolege,
Dragi gosti,

Zahvaljujem Odboru za zaštitu životne sredine što je organizovao ovo javno slušanje i to u veoma kratkom roku od završetka Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu. To je pravi primer dobre reakcije na glavne poruke sa Samita, jer u svemu što se tamo čulo insistira se na brzini u primeni dogovorenih mera, jer priroda neće da čeka da se mi dogovorimo i da počnemo da radimo.

Pošto sam i sam učestvovao na klimatskoj Konferenciji, u okviru debate predsednika parlamenata u organizaciji Interparlamentarne unije, smatram da je moja dužnost da i vas obavestim o glavnim porukama i, uopšte, o utiscima koje smo poneli sa ove velike konferencije. Mislim da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš veoma dobro rekapitulirao zaključke i domete ove konferencije, kada je rekao da se došlo do neke vrste kompromisa, u kojem se ogledaju svi interesi, uslovljavanja, protivrečenosti i stanje političke volje danas u svetu. Dakle, ima prostora i za optimiste i za pesimiste, ali pre svega važno je to da je borba protiv klimatskih promena postala apsolutna tema broj jedan u današnjem svetu, ne samo na međunarodnim konferencijama, već kao najvažniji deo nacionalnih politika što i jeste bio dugogodišnji cilj.

Što se tiče Republike Srbije, ona je aktivna u ovoj borbi, ne samo na međunarodnoj sceni, kao što je bio slučaj na konferenciji u Glazgovu, na kojoj je govorio i predsednik Vučić, već i našim nacionalnim okvirima. To vidimo kao obavezu prema nama i našim budućim generacijama, ali i kao obavezu prema drugima, onima koji nas okružuju i bore se na isti način da dođemo do zajedničkog cilja.

Učešće Srbije u globalnom ugrožavanju klime nije veliko, ali ono ipak postoji. Naša ekonomija već duže ima snažnu rastuću putanju, što znači da su i naše energetske potrebe sve veće, a samim tim raste i rizik od zagađenja. Zato već godinama raznim merama stimulišemo energetsku tranziciju i povećavamo kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Srbija je ove godine napravila krupne pomake u doprinosu globalnim nastojanjima, pre svega kroz usvajanje Zakona o klimatskim promenama i seta od četiri zakona iz oblasti energetike. Narodna skupština će svojim aktivnostima i dalje raditi na unapređivanju regulatornog okvira i implementaciji zelene agende u Srbiji.

Višegodišnji uspešan rad Zelene poslaničke grupe doprineo je podizanju svesti o značaju ekoloških tema – kako među narodnim poslanicima, tako i u javnosti. Naročito mi je drago što su, po uzoru na dobar primer Narodne skupštine, i Pokrajinska i lokalne skupštine formirale svoje mreže i uključile se u rešavanje ovih značajnih pitanja.

Parlamentarni sastanak u Glazgovu, koji je održan u sklopu Svetske konferencije o klimi, bio je prilika da se i Narodna skupština upozna sa načinima na koje se parlamenti širom sveta uključuju u borbu za zaustavljanje klimatskih promena. Preko 200 parlamentaraca iz celog sveta obavezali su se na hitnu akciju za sprečavanje daljeg porasta temperature. Naročito je naglašeno da su parlamenti, sa svojim zakonodavnim, nadzornim, budžetskim i predstavničkim funkcijama, ključni za obezbeđivanje implementacije ciljeva definisanih Pariskim sporazumom i drugim međunarodnim dokumentima. Jedino parlamenti mogu da omoguće da se međunarodne obaveze i smernice primene u propise zemalja i dovedu do stvarnih efekata.

Poštovane kolege, još jednom vam zahvaljujem na angažovanju povodom ove veoma važne teme i uveren sam da ćemo održati ovu dobru dinamiku u aktivnostima oko zaštite klime, a tome sigurno doprinosi i današnje javno slušanje. Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvlaim UNDP i Vladi Švajcarske koji su pomogli naš današnji skup, kao i učešće delegacije Narodne skuštine na konfernciji u Glazgovu.
Hvala vam!“


Foto galerija


Video (1)

Petak, 3. decembar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine na javnom slušanju na temu „Sprovođenje sporazuma Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama - COP26 u Srbiji“ 03.12.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31