30. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine na Konferenciji o društveno odgovornom poslovanju

30. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine na Konferenciji o društveno odgovornom poslovanju

Četvrtak, 30. jun 2022.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine na Konferenciji o društveno odgovornom poslovanju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na konferenciji o društveno odgovornom poslovanju CSR Srbija 2022.


Obraćanje predsednika prenosimo u celini:

„Uvažene ekselencije,
Poštovani gosti,
Dragi prijatelji,

Najpre želim da se zahvalim kompaniji Kolor Medija na upornosti da evo već osmu godinu organizuje konferenciju o društveno odgovornom poslovanju. Ne samo zato što na taj način pokazuje da se i sama ponaša društveno odgovorno, nego zato što je zaista reč o veoma važnom delu našeg ukupnog poslovnog ambijenta o kojem se često govori tek usput, a da ne prepoznajemo do kraja njegov značaj kako za kompanije, a mnogo više i za naše društvo.

Društvena odgovornost u poslovanju je nešto što bi danas trebalo da se podrazumeva, nešto bez čega je bilo koja poslovna aktivnost prosto nezamisliva. Ipak, da li je u Srbiji zaista tako, i ne samo u Srbiji?

Lepo je videti na televiziji da je neka kompanija opremila kompjuterima jednu učionicu u lokalnoj školi, ili je stipendirala nekog matematičkog šampiona da otputuje na takmičenje u inostranstvo. Za mene je još lepše kad se tako nešto desi, bez televizije, ali dobro, razumem da svaki biznis traži dobar publicitet. Ali nije lepo, ni pošteno, ako ovakve i slične akcije ostanu jednokratne, kada je njihov cilj samo da se štiklira da je društvena odgovornost ispunjena, kao neka vrsta obaveze i tereta, pa da se nastavi

Svi ovde očekujemo od naših kompanija, a naročito od onih stranih, gde je društvena odgovornost u poslovanju daleko razvijenija, da rade mnogo više i mnogo vidljivije na ovom polju. Da se takmiče u ovoj disciplini i da konkurišu jedna drugoj ko je uradio više stvari za zajednicu, ko vodi računa o ekologiji, a naročito kako se odnosi prema zaposlenima. Profit mora da postoji u svakom poslu, ali on nikada ne sme da bude razlog da zbog njega stradaju životna sredina, ljudska prava i interesi zajednice u kojima se taj profit ostvaruje.

Država je u ovom pogledu uradila mnoge dobre korake, mi ulažemo veliki napor da stimulišemo poslodavce da se ponašaju društveno odgovorno. Počev od radnog angažovanja osoba sa invaliditetom, od brojnih propisa za sprečavanje diskriminacije u sferi rada, pa do stimulacija za razne vidove društveno odgovornog poslovanja. To je naša obaveza koja proističe iz socijalne funkcije države i mi ćemo je još više unapređivati nego do sada. A naročito ćemo voditi računa i o daljim obavezama poslovnog sektora kada je reč o održivom razvoju i poštovanju najsavremenijih standarda iz ove oblasti, pre svega u zaštiti životne sredine.

Ja sam svestan da ulaganje u društveno odgovorno poslovanje za mnoge poslodavce i dalje izgleda kao trošak, koji treba da se izbegne gde god je moguće. Ali to više nije moguće. Ne samo zato što to traže država i društvo, to je zahtev i samog biznisa, to više nije trošak nego najbolja investicija koju kompanija može da sprovede. Svako ko ulaže u zajednicu, u inkluziju, u dobar tretman radnika, i naročito u ekologiju i održivi razvoj, dobija zauzvrat višestruku korist.

To je polje u kojem moramo da nastavimo da sarađujemo, i poslodavci i sindikati i država, zato što imamo još mnogo posla koji treba da obavimo, kako bi ceo naš poslovni ambijent imao još jaču socijalnu funkciju. Naše državne institucije su više nego spremne da vam budu partneri u tom poslu i to treba da iskoristite.

Hvala vam još jednom na pozivu i želim uspešan rad današnjoj konferenciji!“


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 30. jun 2022. | uvodno obraćanje predsednika Narodne skupštine na konferenciji CSR Srbija 2022. 30.06.2022.