19. novembar 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića povodom Međunarodnog dana deteta

19. novembar 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića povodom Međunarodnog dana deteta

Petak, 19. novembar 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića povodom Međunarodnog dana deteta

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se danas na konferenciji povodom Međunarodnog dana deteta.


Obraćanje predsednika Narodne skupštine dostavljamo vam u celini:

Poštovana deco,

poštovani mladi parlamentarci i ostali učesnici!

Izuzetno mi je drago, što drugu godinu za redom, obeležavamo 20. novembar – Svetski dan deteta, organizovanjem onlajn Konferencije na kojoj učestvujete vi - deca i mladi, predstavnici Učeničkih parlamenata iz cele naše zemlje. Posebno mi je zadovoljstvo što na inicijativu Prijatelja dece Srbije – našeg dugogodišnjeg partnera, realizujemo ovogodišnju onlajn Konferenciju na temu: „Kako podržati mentalno zdravlje dece u doba COVID-19: izazovi i rešenja“.

Obraćam vam se u ime Narodne skupštine Republike Srbije i našeg Odbora za prava deteta povodom ovog važnog, međunarodnog dana. Naime, kao što znate, 20. novembra 1989. godine, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je usvojena Konvencija o pravima deteta, da bi godinu dana kasnije naša zemlja, među prvima u svetu, ratifikovala Konvenciju o pravima deteta i tako se obavezala da svoj deci obezbedi jednaka prava.

Obeležavanje ovog značajnog dana je prilika da preuzete obaveze prema deci nastavimo da ostvarujemo, da analiziramo dosadašnja postignuća u domenu zaštite mentalnog zdravlja dece, a da sve odgovorne aktere pozovemo na dodatno unapređenje položaja dece u našem društvu. Danas ovaj međunarodni događaj obeležavamo kako bi skrenuli pažnju javnosti na obaveze koje društvo ima prema svojim najmlađim članovima, pogotovo u novonastalim okolnostima i izazovima u doba COVID-19.

Ovo je prilika zajedno, svako iz svog ugla, da ukažemo kako najbolje podržati mentalno zdravlje dece u doba COVID-19, i zato vas pozivam da slobodno kažete svoje mišljenje, iznesete iskustava i svoja viđenja u odnosu na ovu izuzetno značajnu temu.

Polazeći od toga da se vi – deca i mladi, suočavate sa brojnim teškoćama i problemima prouzrokovanih promenama usled pandemije, koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima društva, potrebno je pored očuvanja telesnog zdravlja osnažiti i mentalno zdravlje dece.

Izazovne okolnosti, u doba COVID-19, su preokrenule živote dece i mladih, stvarajući realnu brigu za njihovo mentalno zdravlje. Prekinute rutine, obrazovanje, rekreativne aktivnosti, kao i zabrinutost za prihode i zdravlje porodice, dovele su do toga da se mnogi mladi osećaju uplašeno, ljuto i zabrinuto za svoju budućnost.
Dragi mladi parlamentarci,

Novonastale okolnosti i izazovi su sve nas naveli da ne budemo zabrinuti samo za sebe i svoje zdravlje, već i za sve druge oko nas.

Svesni smo da su problemi mladih koji utiču na njihov psihofizički razvoj i mentalno zdravlje bili prisutni i ranije, i da je trenutna situacija još više pojačala teškoće sa kojima deca i mladi treba svakodnevno da se izbore. Zato danas veliki broj dece nosi teret problema sa mentalnim zdravljem, te je jedan od važnih zadataka države i društva da im pruži pomoć i zaštitu u očuvanju mentalnog zdravlja i ostvarivanju njihovih prava.

Period vašeg života, u doba COVID-19, koji ste proživeli i još uvek živite, u velikoj meri je promenio sve ključne aspekte vašeg detinjstva ali mi smo svi ovde da vam ponudimo pomoć kako bi iz ovog životnog iskustva izašli jači i zreliji.
Vi, kao najmlađi članovi društva, imate priliku da u okviru današnje sednice izvedete mini istraživanje posvećeno mentalnom zdravlju dece u doba COVID-19, čiji će rezultati sigurno doprineti boljem razumevanju mentalnih problema sa kojima se deca susreću i dati uvide u moguća rešenja, a sve u cilju efikasnijeg prevazilaženja mentalnih poteškoća.

Siguran sam da će vaše preporuke, nakon današnjeg istraživanja biti od ključnog značaja svima nama, kao smernice celokupnom društvu, sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja mladih.

Želim vam uspešan rad!

Srećan nam svima Svetski dan deteta!


Foto galerija


Video (1)

Petak, 19. novembar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine i Odbora za prava deteta na on lajn konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta 19.11.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja