1. mart 2022. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sa  polaznicima 11. klase

1. mart 2022. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sa polaznicima 11. klase

Utorak, 1. mart 2022.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“, prilikom njihove studijske posete Narodnoj skupštini.


Njegovo obraćanje prenosimo vam u celosti:

Poštovani polaznici Škole nacionalne odbrane,
Dragi gosti,

Želim vam dobrodošlicu u Narodnu skupštinu, drago mi je da ste u plan vašeg usavršavanja uvrstili i ovu studijsku posetu. Kao što vam je poznato, Narodna skupština je sa svoje dve glavne funkcije – zakonodavnom i kontrolnom, jedan od najvažnijih subjekata u sistemu bezbednosti Republike Srbije i upoznavanje sa njenim radom je neizostavni element u usavršavanju našeg najvišeg oficirskog kadra.

Upravo odavde, iz Narodne skupštine, dolaze najvažnije odluke koje oblikuju naš sistem odbrane i nacionalne bezbednosti, i oni su glavni normativni okvir za organizaciju i delovanje naših institucija i organa čiji ste i vi jedan od najvažnijih segmenata. Podsetiću vas da je ne tako davno, u decembru 2019, Narodna skupština usvojila dva temeljna dokumenta u ovoj oblasti – Strategiju odbrane i Strategiju nacionalne bezbednosti, čime je Republika Srbija jasno definisala okvir u kojem deluje njen sistem odbrane, ali i izazove koji mogu da se postave pred naš suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost naših građana.

Ovim dokumentima, Republika Srbija je na najvišem nivou potvrdila svoje dugoročne nacionalne i državne interese i načine na koje oni treba da budu zaštićeni, a to se pre svega odnosi na očuvanje našeg državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U osnovi ovih strateških dokumenata stoji naše čvrsto opredeljenje za vojnu neutralnost, i ono je i na ovaj način dobilo još jednu potvrdu kao naš politički i društveni konsenzus. Naša politika vojne neutralnosti pokazala se kao optimalan izbor za ostvarenje naših najvažnijih nacionalnih interesa i, što je takođe veoma važno, ovaj koncept je nebrojeno puta naišao na poštovanje i uvažavanje od strane najuticajnijih međunarodnih faktora, koji često nisu na istoj strani.

Naše opredeljenje za vojnu neutralnost pokazuje se i u ovom trenutku kao optimalan izbor za naše nacionalne interese, u momentu velike destabilizacije i vojnih aktivnosti na području Ukrajine. Imamo puno pravo da u aktuelnim sukobima istaknemo našu vojno-neutralnu poziciju i da aktivno radimo na postizanju mirovnog i diplomatskog rešenja, jer smo i sami ne tako davno iskusili ratna stradanja usled agresije NATO-a. Republika Srbija je i ovim povodom dobila razumevanje i podršku za svoju principijelnu poziciju, kako sa Zapada, tako i sa Istoka, što na najbolji način potvrđuje ispravnost naših odluka i stavova u dužem vremenskom periodu.

Narodna skupština je, kao što sam već rekao, nezaobilazni element u ukupnom funkcionisanju našeg sistema odbrane i Vojsku Srbije vidi kao svog važnog partnera u svom svakodnevnom radu. To se naročito vidi kroz aktivnosti naših resornih odbora, naročito Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, kao i Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Naravno, i niz drugih radnih tela Narodne skupštine tesno je povezan sa donošenjem odluka u vezi sa našim sistemom odbrane, tako da su ova pitanja duboko utkana u naš rad i neodvojiva od nadležnosti Narodne skupštine. Posebno je istakao važnost njihove funkcije civilne kontrole nad sistemom odbrane, kao veoma bitan deo našeg demokratskog poretka, propisanog Ustavom i zakonima. S tim u vezi, Narodna skupština je polazno mesto za sve odluke, propise i prakse koji daju okvir našim odbrambenim i bezbednosnim kapacitetima da u punoj meri ispune svoju ustavnu i zakonsku ulogu.

Želim vam da u nastavku vaše studijske posete i razgovorima koje ćete imati u Narodnoj skupštini učvrstite i unapredite svoja znanja i dosadašnja iskustva oko funkcionisanja našeg odbrambenog sistema. Mi smo vam na raspolaganju za svako vaše interesovanje, imamo bogatu arhivu, biblioteku i stručnjake, a što je najvažnije – imamo naročito otvoren odnos prema našoj Vojsci, tako da računajte da u Skupštini Srbije uvek imate protekciju.

Hvala vam i želim vam prijatan boravak i uspešan rad u Narodnoj skupštini!


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3