30. novembar 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića

30. novembar 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića

Utorak, 30. novembar 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na svečanosti povodom jevrejskog praznika Hanuke

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se danas na svečanosti povodom obeležavanja jevrejskog praznika Hanuke u Domu Narodne skupštine.


Obraćanje predsednika Narodne skupštine dostavljamo u celosti:

„Poštovani gospodine Levi,

Gospodine Toporovski,

Vaša ekselencijo,

Dragi prijatelji,

Izuzetno mi je drago što su parlamenti Srbije i Izraela danas zajedno i što smo u prilici da, kao prijatelji, obeležimo veliki jevrejski praznik Hanuku. Želim na samom početku da najsrdačnije čestitam praznik svim Jevrejima i Državi Izrael i da poželim svima da ga proslave okruženi mirom i ljubavlju svojih porodica, posvećeni jedni drugima, onako kako nalaže duga tradicija.

Srbija i srpski narod i Izrael i jevrejski narod su prijatelji, to su bili tokom cele svoje zajedničke istorije. Naša istorija je zajednička i kada smo bili žrtve i kada smo bili pobednici. Srbija ponosno baštini sećanje na velike predvodnike jevrejskog naroda, kao što su Jehuda Alkalaj i Teodor Hercl, i smatramo ih delom naše sopstvene istorije jer je i njihov život vezan za ovaj prostor. Obojici velikana sa poštovanjem smo dali imena ulicama u našem Zemunu, da bismo i na taj simboličan način očuvali sponu između dva naša velika naroda.

Srbija je poslednja zemlja na svetu kojoj može da se pripiše antisemitizam. On je stran srpskom narodu i zato želim da iskoristim i ovu priliku da najoštrije osudim lomljenje prozora na zgradi na Jevrejskom groblju u Beogradu i da kažem da je to usamljen incident iza kojeg stoji neko ko je protiv i Srba i Jevreja.

Srbija i Izrael su ne samo veliki prijatelji već i veliki partneri u političkim odnosima, u ekonomiji, trgovini, razvoju tehnologije, u borbi protiv terorizma, u sportu, u svim oblastima. Imamo više od dve milijarde dolara investicija iz Izraela u Srbiji, i to je s jedne strane znak dobre poslovne odluke izraelskih kompanija da kod nas uvećaju svoje poslovanje, ali i znak da je Srbija pravo mesto za ulaganje. Beograd i drugi gradovi u Srbiji su poslednjih godina promenili izgled zahvaljujući baš izraelskim ulaganjima u građevinarstvo i u nekretnine, pre svega. Svi želimo da se ovaj odličan trend nastavi i da poželimo dobrodošlicu još mnogim drugim kompanijama iz Izraela, jer u Srbiji imaju ne samo dobre prijatelje, već i najbolje poslovne uslove koje mogu da pronađu u ovom delu Evrope. Želimo da Izrael bude još više prisutan u oblasti energetike, visokih tehnologija, u turizmu, u poljoprivredi.

Naravno, i naši politički odnosi su predmet naše stalne pažnje i treba da radimo na njihovom daljem razvoju. Nažalost, Država Izrael je ove godine priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ova odluka nas je duboko pogodila, jer je ona došla od države koja je naš prijatelj i koja je godinama odolevala pritiscima da donese takvu odluku.
Ali uprkos tome, mi moramo da nastavljamo našu saradnju i moramo da i oko ovog, za nas najvažnijeg državnog pitanja, pronađemo kompromisno rešenje koje će na dugi rok obezbediti mir, stabilnost i zajednički život i saradnju. Znamo da u Izraelu imamo iskrenog i važnog partnera da ostvarimo ovaj cilj kojem Srbija teži.

Dragi prijatelji, želim da naročito povodom velikog praznika Hanuke, još jednom prenesem prijateljska i bratska osećanja srpskog naroda jevrejskom narodu i da iskažem svoje uverenje da će naša slavna, zajednička istorija biti i dalje naša obaveza da i danas i sutra budemo okrenuti jedni drugima i da zajedno gradimo dobru budućnost.

Hvala vam i srećan praznik!“


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 30. novembar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića povodom obeležavanja jevrejskog praznika Hanuke 30.11.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
sreda, 6. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja