22. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić

22. oktobar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić

Petak, 22. oktobar 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o promeni Ustava Republike Srbije

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se na 66. sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, na kojoj je vođena rasprava o promenama Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa, uz učešće predstavnika vanparlamentarne opozicije.


Obraćanje predsednika Narodne skupštine dostavljamo vam u celini:

„Poštovane kolege,

Drago mi je da vas pozdravim i da nastavimo dosadašnji dobar rad u postupku donošenja promena Ustava Republike Srbije. Ovo je zaista važan i kompleksan zadatak, u kojem Narodna skupština, a posebno ovaj Odbor imaju ključnu ulogu, tako da mogu da konstatujem da idemo dobrom dinamikom i da imamo mnogo razloga da očekujemo da će cela procedura biti okončana u mandatu ovog saziva Parlamenta, što je i jedan od ustavnih zahteva kada je reč o njegovoj promeni. Ni ustavne promene, kao i proces donošenja zakona i drugih akta, ne može da se prenosi iz jednog saziva u drugi.

Pozdravljam i predstavnike vanparlamentarnih stranaka, želim vam dobrodošlicu i cenim vaše prisustvo ovde, jer smo od početka ovog procesa otvoreni za učešće svih zainteresovanih strana i za sugestije koje mogu da dođu od svih koji žele da budu konstruktivni u donošenju najboljih rešenja. Veoma je dobro da učestvujete u, ne samo ovom procesu, već i u drugim pitanjima koja su od državnog i nacionalnog značaja i visoko vrednujem što ste iznosili svoje predloge na sastancima u okviru međustranačkog dijaloga i izrazili interesovanje da prisustvujete na ovakvim sastancima.

Vama je poznato, a zadovoljstvo mi je da vas ovom prilikom i direktno informišem, da je Venecijanska komisija 15. oktobra dala pozitivno mišljenje na nacrt naših ustavnih amandmana, što je bio važan korak da bismo nastavili dalje sa našom procedurom. O tome su me obavestili predstavnici Komisije na sastanku sa njima pre sedam dana i mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da smo time prešli važnu stepenicu za punu međunarodnu i stručnu verifikaciju našeg dosadašnjeg rada.

Kao što znate, jedan od razloga za izmenu ustavnih odredbi koje se odnose na pravosuđe je i ispunjavanje naših obaveza u procesu evrointegracija, što na ovaj način činimo potpuno transparentno i uz saradnju sa relevantnim činiocima, kao što je svakako i Venecijanska komisija.

Pred ovim Odborom je u ovom trenutku zadatak da koncipira konačan tekst predloga ustavnih amandmana, koji će posle toga ići pred Narodnu skupštinu gde očekujem njihovo usvajanje.

U isto vreme, mi nastavljamo rad na novom Zakonu o referendumu, jer je i to važan deo ukupne procedure za promenu Ustava, pošto konačnu reč o ustavnim promenama daju naši građani na referendumu. Naš nacrt novog Zakona o referendumu će biti predmet neke od narednih sednica Venecijanske komisije i ja i tu očekujem pozitivan ishod, tako da nakon toga možemo da pristupimo postupku njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini, kako bi na osnovu njega bio sproveden predstojeći referendum.

Tempo kojim idemo je zaista dobar, i ja očekujem da celu proceduru, uključujući i referendum možemo da uspešno okončamo u toku mandata ovog saziva Skupštine, dakle do polovine februara iduće godine.

Dakle, pri kraju smo jednog velikog posla, ja vas podsećam da su izmene Ustava u ovom delu na stolu još od 2006. godine kada je Ustav i donet i da smo u prošlosti propustili mnogo vremena da uvažimo sugestije Venecijanske komisije i usaglasimo naš Ustav sa evropskim standardima, što ovom prilikom i radimo. Imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni, jer pre svega donosimo nova rešenja koja će našim građanima omogućiti još veći stepen nezavisnosti pravosuđa, dostupnost pravdi i učiniti pravnu državu još efikasnijom.

Rukovodstvo Narodne skupštine će biti posvećeno da završi ovaj posao do kraja. Želim da vas obavestim da je u dogovoru sa Venecijanskom komisijom dogovoreno da se organizuje jedan ovakav sastanak, na kome bi učešće uzeli predstavnici partija u okviru međustranačkog dijaloga koji se vodio uz prisustvo posrednika EP, kao i onih koji su vodili dijalog bez njih, kako bi izneli svoje predloge i sugestije i dali doprinos donošenju ustavnih promena.

Ne bismo mogli da imamo ovakav rezultat do sada da se nismo ozbiljno posvetili ispunjavanju procedure za promenu Ustava, pri čemu smo sproveli veoma široku javnu raspravu u kojoj su učestvovali apsolutno svi naši relevantni predstavnici, od univerzitetskih profesora, predstavnika sudija i tužilaca, zatim advokatske organizacije, nevladinog sektora, kao i svih drugih koji su svojim interesovanjem i svojim sugestijama doprineli da Narodna skupština na kraju donese najbolje rešenje za naše građane.

Ovaj postupak je do sada vođen po najvišim demokratskim standardima i uz puno poštovanje odredbi za promenu Ustava i ja sam uveren da će tako biti i do samog kraja. Očekujem vašu dobru saradnju kao i do sada i vašu punu angažovanost, a što se mene tiče možete kao i do sada da računate sa mojom punom saradnjom, jer svi zajedno učestvujemo u donošenju odluke od ogromne važnosti, koja se ne donosi tako često.

Želim vam dobar rad i dobre odluke,

Hvala Vam!“