28. jul 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na predstavljanju posebnog izdanja Dobrovoljačkog glasnika

28. jul 2021. Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na predstavljanju posebnog izdanja Dobrovoljačkog glasnika

Sreda, 28. jul 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na predstavljanju posebnog izdanja Dobrovoljačkog glasnika

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se na se na predstavljanju posebnog izdanja „Dobrovoljačkog glasnika“, koji se štampa od 1928. godine, kao najstarije glasilo veterana Srbije, posvećenog 140 godišnjici srpsko-američkih diplomatskih odnosa, pod nazivom: SRBI I AMERIKANCI - 140 GODINA KASNIJE.


Dostavljamo vam obraćanje predsednika Narodne skupštine:

„Poštovane kolege,
Uvaženi gosti,

Pozdravljam vas u ime Narodne skupštine i zahvaljujem Poslaničkoj grupi prijateljstva sa Sjedinjenim Državama što je organizovala ovaj prigodan skup. Sa zadovoljstvom sam se odazvao pozivu da vam se obratim, jer se trudim da podržim svaku inicijativu čiji je cilj da još više produbimo odnose Srbije i Sjedinjenih Država, a naročito da podsetimo na prijateljske i bratske veze naših naroda i država kroz čitavu zajedničku istoriju.

Mnogo puta sam istakao, a to ću reći i sada, Srbija i Sjedinjene Države imaju veoma bogatu tradiciju saradnje i prijateljstva, ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i ubedljivo najveći deo te duge tradicije obeležen je savezništvom i prijateljstvom. Naravno, imali smo i velike padove u našim odnosima, i to u nedavnom periodu kojeg se svi sećamo, ali naša velika obaveza prema našim precima, koji su jedne druge smatrali bliskim prijateljima, je da nađemo način da zajedno idemo dalje i da negujemo ono što nas je spajalo kroz istoriju. Još veću obavezu imamo prema budućim generacijama da radimo na jačanju partnerstva, jer samo kroz takvu saradnju i Srbija i Amerika mogu da ostvare svoje najvažnije interese.

Smatram da je za ostvarivanje tog cilja veoma važno da stalno podsećamo naše ljude – i u Srbiji i u Americi, na slavne dane iz naše istorije, kojih je bilo mnogo, a koji su nažalost iščileli iz sećanja pod teretom politike, pre svega. Ja sa ponosom ističem da sam kao ministar spoljnih poslova i pre toga kao predsednik Vlade pokretao mnoge inicijative čiji je cilj bio da vratimo u kolektivno sećanje neke od tih događaja koje malo koje dve nacije imaju u svojoj istoriji. Tako smo se pre tri godine podsetili veličanstvenog čina od pre jednog veka, kada je predsednik Vudro Vilson izdao proklamaciju i zamolio svoje sunarodnike da odaju poštovanje velikom i hrabrom srpskom narodu na njegovoj pobedi nad mnogo jačim neprijateljem u Prvom svetskom ratu i da je tada u Vašingtonu bila istaknuta zastava Srbije.

Taj čin je simbolizovao bratstvo naših naroda, iskovano u do tada najvećoj ratnoj katastrofi koja je zadesila svet, a ponovljeno je i još više učvršćeno u Drugom svetskom ratu kada su srpski i američki narod ponovo zajedno bili na strani dobra u borbi protiv zla.

I ne samo u vreme ratova, Srbija i Amerika i u doba mira dele iste one civilizacijske vrednosti za koje su se nekada borile oružjem. Sloboda i saradnja među narodima, antifašizam i demokratija, samo su neki od temelja na kojima naše države i naši narodi stoje zajedno u savremenom svetu i na njima gradimo naše odnose za budućnost.

Iz tog razloga smatram da je i ovaj današnji skup, gde nas je okupilo vredno posebno izdanje časopisa „Dobrovoljački glasnik” posvećeno Srbima i Amerikancima nekada i danas, jedan važan korak ka još boljem razumevanju šta smo jedni drugima značili kroz istoriju, a naročito šta treba da značimo u godinama koje su pred nama. Ja sam uveren da ćemo zajedničkim trudom da dostignemo one visine prijateljstva i saradnje do kojih su došli naši nekadašnji lideri, ne samo kao znak počasti prema njihovoj viziji i žrtvi, već mnogo više kao našu obavezu prema našoj generaciji i generacijama koje dolaze posle nas.

Još jednom vam zahvaljujem na organizaciji ovog skupa i na prilici da vam se danas obratim, želim vam dobar rad u nastavku,

Hvala vam!“

Video (1)

Sreda, 28. jul 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine na predstavljanju posebnog izdanja „Dobrovoljačkog glasnika“, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD 28.07.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6