9. decembar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na otvaranju konferencije Povodom međunarodnog dana ljudskih prava

9. decembar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na otvaranju konferencije Povodom međunarodnog dana ljudskih prava

Četvrtak, 9. decembar 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na otvaranju konferencije Povodom međunarodnog dana ljudskih prava

Predsednik Narodne skupštine Ivice Dačića otvorio je Konferenciju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i predstavljanja Posebnog izveštaja o diskriminaciji dece.


Obraćanje predsednika prenosimo u celosti:

„Poštovana gospođo Janković,
Uvaženi članovi vlade,
Poštovane kolege, dragi gosti,

Želim vam dobrodošlicu u Narodnu skupštinu i čestitam svima Međunarodni dan ljudskih prava. Imali smo ovim povodom i lepu svečanost u našem centralnom holu i otvorili izložbu dečijih radova o ljudskim pravima, pa je red da ovaj Međunarodni dan obeležimo i radno, na ovoj konferenciji. Zahvaljujem Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, gospođi Janković, na ogromnom trudu koji je njena institucija uložila u izradu ovog izveštaja i naročito zbog toga što je odabrala da njegove rezultate i preporuke najpre podeli sa nama upravo u Narodnoj skupštini.

Izveštaj pred nama je veoma detaljan i sveobuhvatan, obuhvata veliki vremenski period, od 2014. godine do polovine ove godine. Najpre bih želeo da istaknem jedan od njegovih glavnih nalaza, a to je da je u ovom periodu stanje u vezi sa položajem dece unapređeno, i da je u pogledu ostvarivanja njihovih prava učinjen značajan napredak.

S tim u vezi, drago mi je da se i u ovom Izveštaju konstatuje da je Republika Srbija u proteklim godinama izgradila adekvatan antidiskriminacioni pravni okvir, usvajanjem brojnih zakona iz ove oblasti i ratifikovanjem svih bitnih međunarodnih dokumenata koji se tiču unapređenja zaštite ljudskih prava i zabrane diskriminacije. Zakon o zabrani diskriminacije, koji je usvojila Narodna skupština je u tom smislu temelj naše zajedničke borbe protiv diskriminacije u svakom njenom obliku, uključujući i borbu protiv diskriminacije dece.

Suština principa nediskriminacije je da se sva prava primenjuju na svako dete, bez izuzetka, i da je obaveza države da deci pruži zaštitu od bilo kog oblika diskriminacije. Polazeći od toga da je, kod nas, zabranjen svaki oblik diskriminacije, kao i to da je svakom priznato pravo na slobodu od diskriminacije možemo reći da je time stvorena čvrsta osnova na kojoj će se dalje graditi i unapređivati princip jednakosti i tolerancije.

Naime, imajući u vidu da princip jednakosti dece i odraslih, koji u savremenom društvu važi za jedan od najvažnijih pravnih i moralnih načela, moramo reći da su svi, kako deca i mladi, tako i odrasli, vredni poštovanja, i da su bez obzira na razlike koje među njima postoje, jednaki u dostojanstvu i pravima, odnosno svi su ravnopravni.

Želim da istaknem da je ovaj Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, svima nama preko potreban, i kao takav, neophodan je iz mnogo razloga jer smo, nažalost, suočeni sa istinom, da je u našem društvu diskriminacija dece još uvek prisutna, uprkos tome što je naš pravni i institucionalni okvir zabranjuju. Nažalost, i ovaj Izveštaj pokazuje da diskriminacija dece postoji i dalje, na mnogo nivoa, i da je i dalje veliki prostor u kojem institucije naše države i celo društvo moraju da ulože napor da se eliminiše svaki vid diskriminacije dece.

Uveren sam da ćemo i sa ovog skupa svi zajedno dati jak podstrek da se još brže i još odlučnije posvetimo iskorenjivanju diskriminacije dece, ako želimo društvo istinske ravnopravnosti, u kome će svako dete, bez obzira na bilo koje lično svojstvo, imati podjednake šanse da razvije svoje potencijale i postane produktivan, aktivan i odgovoran član društva.

Na kraju želim da ocenim da ovaj Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, koji nam se danas predstavlja, treba da shvatimo kao poziv svim društveno odgovornim akterima u našoj zemlji, da zajedničkim snagama svi zajedno doprinesemo da se prema svakom detetu postupa na dostojanstven način, bez obzira na njihove međusobne različitosti i specifičnosti, sa ciljem stvaranja takvog društva u kojem bi diskriminacija dece bila isključena.

Želim vam uspešan rad
Hvala!“


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 9. decembar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine na otvaranju konferencije povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 09.12.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja