18. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

18. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

Subota, 18. jun 2022.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na otvaranju izložbe o Prvom balkanskom ratu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, obratio se na otvaranju izložbe o Prvom balkanskom ratu.


Obraćanje predsednika prenosimo u celosti:

Dragi prijatelji,

Poštovani potpredsedniče Vlade i ministre Stefanoviću,
poštovani izaslaniče gospodina predsednika Republike,
gospodine Antiću,
vaše ekselencije,
poštovani oficiri.

Veliko mi je zadovoljstvo da u svojstvu domaćina učestvujem u organizaciji i otvaranju ove izložbe, i želim pre svega da vam poželim dobrodošlicu u Narodnu skupštinu, ali i dobrodošlicu ovoj postavci, kojom želimo da damo značaj velikom jubileju – 110. godišnjici Prvog balkanskog rata. Narodna skupština je pravo mesto za ovakvu izložbu, i najbolje mesto sa kojeg želimo da oživimo sećanje na jedan od najslavnijih perioda našeg naroda i naše države. Narodna skupština je simbol naše državnosti i narodne volje da gradi slobodnu i nezavisnu Srbiju. I zato je ovde pravo mesto da se posle 110 godina podsetimo i poklonimo svima koji su daleke 1912. godine krenuli u zaokruživanje naše državne nezavisnosti i samostalnosti i konačnog oslobađanja od osmanske okupacije.

Izložba koju danas otvaramo za mene znači samo jedan mali, ali važan gest našeg poštovanja prema našim precima i njihovoj žrtvi, koju su pre 110 godina ugradili u temelj moderne Srbije. Ovo je samo mali doprinos da jedan slavni period iz naše istorije ne prepustimo zaboravu, jer naša generacija to nikako ne sme da dopusti. Želja mi je da čitava ova godina protekne u znaku sećanja na ove velike dane, jer da njih nije bilo, ne bi bilo ni države Srbije ni ove Narodne skupštine.

Ja ću ovde ponoviti nešto što sam govorio u predizbornoj kampanji pre nekoliko meseci, da slučajno ne bi bilo primedbi da se u kampanji daju obećanja, pa se posle izbora na njih zaboravi. I ja lično i moje prijatelji iz partije čiji sam predsednik tražićemo da se za državni praznik proglasi 22. oktobar, dan pobede srpske vojske u Kumanovskoj bici. To je jedan od najvećih datuma u našoj istoriji, to je dan kada smo oslobodili Kosovo i Metohiju i posle vekova okupacije ponovo ga priključili državi Srbiji. I naši preci koji su ratovali i ginuli na Kumanovu išli su u tu bitku sa pokličem – ”Kumanovo za Kosovo”, zato što su to bili dani kada smo vraćali ono što smo izgubili 1389. godine.

Iz nekih razloga kao da smo skrivali od sebe ovaj veliki dan, kao da smo se stideli svoje slavne prošlosti, naša deca ne znaju šta se dogodilo kod Kumanova pre 110 godina i to je naša stvarnost, koju moramo da promenimo. Mi ne možemo do kraja da objasnimo zašto i danas branimo Kosovo i Metohiju svim silama, ako ne znamo šta je bila Kumanovska bitka, šta je bio Prvi balkanski rat i zašto su oni ugaoni kamen naše moderne istorije.

Zato je i ovaj današnji događaj važan da otrgnemo od zaborava jedno ključno poglavlje u izgradnji države Srbije. Zato je i važan ovaj napor Udruženja dobrovoljaca balkanskih i Prvog svetskog rata i njihovih potomaka da pomogne našem nacionalnom sećanju da posle 110 godina odamo poštu i vojvodi Putniku i vojvodi Mišiću i svim drugim znanim i neznanim herojima koji su krvarili i na Kumanovu i na Kosovu, vraćajući Srbiji ono što je izgubila vekovima pre toga.

Najmanje što možemo da im se odužimo je da ovu godinu obeležimo sećanjem na njihovu misiju i na njihovu žrtvu, a neka nam one budu podstrek da i sami damo sve od sebe da sačuvamo nasleđe koje su nam ostavili.

Želim na kraju da kažem da, pošto se nalazimo u Domu Narodne skupštine, ona jeste simbol državnosti Srbije, ali nažalost ona je izgrađena i kao simbol našeg zaborava, ona je izgrađena kao simbol Jugoslavije. Koliko su velike naše zablude ilustrovaću primerom najslavnije jedinice u istoriji srpske vojske, Gvozdenim pukom, koja je najodlikovanija jedinica i koja je bila u ratnoj spremi od Prvog balkanskog rata, pa sve do 1920. godine. Kada je kralj Petar umro njegov kovčeg je bio prekriven zastavom Gvozdenog puka, komandant tog puka je poginuo na Drini i povodom njegove pogibije je ispevan „Marš na Drinu“. Posle svega toga, posle takvog herojstva, mi smo taj puk u Jugoslaviji nazvali Pukom Matije Gupca. Naravno, mi istoriju ne treba da brišemo i ne možemo. Ovde u Domu Narodne skupštine, kada uđete videćete u holu statuu hrvatskog kralja Tomislava, statuu slovenačkog Kneza Kocelja, pa tek onda Dušana i Karađorđa. Mi to nismo sklanjali, niti ćemo da sklanjamo, zato što je to istorija, ali iz istorije treba da izvlačimo i određene poruke, a to je da uvek treba da vodimo računa o interesima našeg naroda. Zatro se zahvaljujem svima vama zato što čuvate sećanje i uspomenu na herojstva naših ljudi koji su dali sve što su mogli za ponovno oslobođenje Srbije u Prvom balkanskom ratu i svim pobedama u dva svetska rata.

Danas deluje cinično i licemerno kada mnogi u svetu govore da Srbija treba da odabere pravu stranu, Srbija je uvek bila na pravoj strani za razliku od drugih! Za razliku od drugih koji nemaju toliko cveća koliko im je potrebno da bace pod noge okupatorima kada dolaze u njihove gradove. Mi nikada okupatore nismo dočekivali sa cvećem, već herojskom borbom za oslobođenje Srbije, naravno sa željom da nikada više ne bude potrebe da dajemo svoje živote za slobodu Srbije, nego da u miru damo svoj doprinos njenom razvoju.

Proglašavam izložbu otvorenom kao znak sećanja i nezaborava za naše velike žrtve i heroje.

Hvala vam!


Foto galerija


Video (1)

Subota, 18. jun 2022. | predsednik Narodne skupštine otvara izložbu „U godini jubileja 110. godišnjica – Prvi balkanski rat“ 18.06.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja