12. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

12. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

Četvrtak, 12. maj 2022.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na konferenciji o energetici u organizaciji Kongresa Srpsko-Američkog prijateljstva

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obtario se danas na konferenciji "Srpsko-američki odnosi: strategija energetske diverzifikacije", u organizaciji Kongresa Srpsko-Američkog prijateljstva.


Njegovo obraćanje prenosimo vam u celosti:

Poštovane kolege
Dragi prijatelji,

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim na ovoj konferenciji i da zahvalim Kongresu srpsko-američkog prijateljstva i Kolor medija komunikejšns što su nastavili da organizuju ovakve skupove čiji je cilj jačanje odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Država u svim oblastima. Naročito mi je drago što je ovog puta pažnja usmerena na toliko važna pitanja snabdevanja energijom i zaštite životne sredine, jer ona su u samom centru kako naših međudržavnih odnosa, tako i unutrašnjih politika dve zemlje.

Neću da uzimam mnogo vremena da ukazujem na to da je snabdevanje energentima oduvek bilo prioritetno pitanje u međunarodnim odnosima, a da je danas ključni prioritet, kako na međunarodnoj sceni, tako i u svakoj od naših unutrašnjih političkih i društvenih scena. Ne postoji nijedan važan međudržavni skup na kojem jedna od tema nije i ova kojom se mi danas bavimo. I sa druge strane, ne postoji nijedna vlada u svetu koja u prioritete svog rada nije uvrstila energetska i ekološka pitanja.

Mi koji se bavimo politikom i obavljamo važne državne dužnosti, a nismo elektro inženjeri ili tehnolozi za naftu i gas, odavno učimo ove lekcije zato što bez njih ne možemo da obavljamo svoj posao. U Srbiji se već dugo bavimo diverzifikacijom energetskih izvora, kao jednim od državnih i ekonomskih prioriteta i u tom pogledu smo veoma aktivni u svim međunarodnim forumima.

Republika Srbija je aktivan i ravnopravni deo globalnog napora za smanjenje emitovanja gasova sa efektom staklene bašte, mi smo preuzeli obavezu da do 2050. godine svedemo na nulu emisiju štetnih gasova. I radimo na tome.

Kao predsednik Narodne skupštine u dosadašnjem mandatu, moram i ovde da iskažem zadovoljstvo što smo prošle godine doneli Zakon o klimatskim promenama, kao i paket od četiri zakona iz oblasti energetike, koji naročito tretiraju značaj obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost. Značaj ovih zakona je ogroman i dugoročan, oni dovode u Srbiju savremena rešenja za energetske i ekološke izazove i na taj način nas svrstavaju u red onih država koje se ovim pitanjima bave sistemski, ne od slučaja do slučaja i od jedne izborne kampanje do druge. Srbija je energetski i ekološki odgovorna država i kao takva deo je globalne zajednice koja brine o budućnosti planete.

Kada je reč o diverzifikaciji izvora snabdevanja energentima, vama je poznato da i na tom planu Srbija ne sedi skrštenih ruku, već da je reč o našoj višegodišnjoj strateškoj orijentaciji da stalno povećavamo našu energetsku bezbednost i da stalno radimo na povećanju broja izvora snabdevanja. Naše potrebe za energijom su u velikom porastu, pre svega zbog rasta naše privrede i njenih sve većih zahteva za energentima, a uporedo s tim rastu i potrebe stanovništva, s obzirom na stalni rast životnog standarda.

Naša stalna obaveza, kao države, je da odgovorimo tim rastućim potrebama, ali na način koji će obezbediti stabilnost, kontinuitet i što je veću moguću nezavisnost kada je reč o snabdevanju energentima. Kriza u Ukrajini je bez sumnje donela velike potrese u ovom pogledu i primorala mnoge države, naročito u Evropi, da pronalaze nova rešenja i da iz dana u dan traže odgovore na energetske izazove.

Srbija u tom pogledu nije izuzetak, ali moram da napomenem da je za razliku od mnogih drugih, pa i mnogo razvijenijih država, spremnije dočekala ove poremećaje. Ni jednog dana od početka krize u Ukrajini, nismo imali nestašicu, pa čak ni zastoje u snabdevanju bilo kojom vrstom energenata. Nećemo ni imati takve situacije u budućnosti zato što je naš energetski sistem godinama građen tako da se ne dovede u pitanje stabilnost snabdevanja, čak ni u vanrednim okolnostima kakve su sada.

Nedavno učešće predsednika Vučića na svečanosti povodom gradnje terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu u Grčkoj, samo je poslednji primer na kojem potvrđujemo našu stratešku otvorenost za nove kanale snabdevanja gasom. Mi želimo što više takvih izvora zato što je to u najboljem interesu naše zemlje i naše ekonomije. U isto vreme, moramo da budemo svesni da su ovo ogromni projekti, koji zahtevaju vreme i da preorijentacija nije moguća u kratkom roku. Srbija, dakle, drži širom otvorena vrata što većem broju snabdevača energentima, jer to je u našem najboljem interesu. Ali u isto vreme, i iz istih razloga – očuvanja svog interesa i interesa svojih građana i privrede, mora da očuva punu stabilnost svog energetskog tržišta preko izvora koji su i do sada bili dominantni.

Zato i ovom prilikom, kada o energetskim pitanjima razgovaramo sa našim prijateljima iz Sjedinjenih Država, ponavljam našu spremnost da zajedno radimo na diverzifikaciji snabdevanja energentima, i to još intenzivnije nego ranije. Bićemo veoma zadovoljni kada pronađemo svako novo rešenje, rešenje koje znači još veću stabilnost i nezavisnost našeg energetskog sistema i rešenje koje će odgovoriti našim rastućim potrebama. U tom smislu, računam sa partnerskim i konstruktivnim pristupom Sjedinjenih Država i njenih institucija i kompanija, a što se tiče Srbije naša spremnost i otvorenost je u tom smislu nesumnjiva.

Hvala vam i želim vam uspešan rad na ovoj konferenciji.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 12. maj 2022. | obraćanje predsednika Narodne skupštine na konferenciji Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije 12.05.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja