Nedelja, 7. novembar 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na klimatskom skupu Interparlamentarne unije u Glazgovu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na klimatskom skupu Interparlamentarne unije u Glazgovu. Obraćanje predsednika Narodne skupštine dostavljamo vam u celini:


Poštovane kolege,

Republika Srbija sa velikom zabrinutošću prati narušavanje klimatskih prilika i već dugo i sama učestvuje u globalnom naporu da se zaustavi štetno delovanje čoveka na našu okolinu. Niko sam ne može da se izbori sa ovim problemom i jasno je da je za to potrebno da svi segmenti društva budu uključeni. Smatram da je veoma važno da se i parlamenti aktivno uključe u ovu borbu i zbog toga želim da zahvalim IPU i Delegaciji Velike Britanije pri IPU koji su organizovali ovaj skup i omogućili da i mi, u ime naših parlamenata, damo svoj doprinos.

Ne postoje političke i ekonomske razlike i interesi koji bi bili opravdanje za to da bilo ko od nas izađe iz zajedničkog fronta borbe za očuvanje klime. Nažalost i na samitu ovde u Glazgovu videli smo da postoje takvi izgovori i da se neki drugi razlozi stavljaju kao važniji od sudbine naše planete. Ti razlozi ne postoje i sve dok ne budemo imali potpuno zajedništvo oko ovih ciljeva problem će postojati i biće sve veći.

Republika Srbija je aktivna u ovoj borbi i učestvuje u svim globalnim inicijativama za smanjenje emisije štetnih gasova. To shvatamo kao obavezu prema nama i našim budućim generacijama, ali i kao obavezu prema drugima. Obaveze o smanjenju emisije štetnih gasova ugrađene su u naše zakone i one se sprovode.

Srbija je mala zemlja i njen udeo u globalnom ugrožavanju klime nije veliki, ali on ipak postoji. Naša ekonomija je već duže u uzlaznoj putanji, naše energetske potrebe su sve veće, a samim tim raste i rizik od potencijalnog zagađenja. U tom smislu, Srbija već godinama raznim merama stimuliše energetsku tranziciju i povećava kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Dostigli smo da skoro jednu petinu od ukupno proizvedene elekrične energije dobijamo iz obnovljivih izvora i sa tim povećanjem ćemo nastaviti.

Ono o čemu moramo još više i otvorenije da razgovaramo je kako ćemo dostići nivo po kojem će naši napori za smanjenje emisije štetnih gasova biti održivo. Kako će potreba da preorijentišemo naše kapacitete na ekološki prihvatljive biti ostvarena a da ne ugrozi naš ekonomski razvoj, a naročito naš socijalni ambijent.

Obaveze koje smo preuzeli imaju svoju cenu i ona nije mala. Ali mnoge su zemlje poput Srbije koje moraju da dobiju veću podršku da bi ostvarili ciljeve za koje su bez ikakve sumnje opredeljeni. Kao što ni protiv klimatskih promena niko ne može da se bori sam, tako niko ne može sam ni da sprovede one mere koje će zaustaviti negativan uticaj na klimu.

Zato želim da ovde, u ime Republike Srbije, još jednom pozovem na globalnu solidarnost i u ovom aspektu, u tehnološkoj, finansijskoj i svakoj drugoj podršci koja će dovesti do ostvarenja zajedničkih ciljeva. Ukoliko to izostane, ja nisam optimista da ćemo moći efikasno da se izborimo sa najvećim problemom naše generacije, a to je razaranje klime i ubrzane promene koje nećemo moći da zaustavimo.

Ubeđen sam da će i ovaj skup označiti prekretnicu u tom smislu. Ja verujem da je svima stalo da povučemo kočnicu nepovratnog ugrožavanja klime, ali to nije dovoljno. Moramo i na delu da pokažemo da nam je do toga stalo, a to ćemo moći samo ako podržimo jedni druge.

Hvala vam!Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6