30. jun 2019. Generalni sekretar IPU Martin Čangong, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko i  predsednik Saveta Šura Kat

30. jun 2019. Generalni sekretar IPU Martin Čangong, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron, predsednica Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko i predsednik Saveta Šura Kat

Nedelja, 30. jun 2019.

Obraćanje predsednice Narodne skupštine na sastanku IPU povodom Međunarodnog dana parlamentarizma

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvuje danas na sastanku u formatu „kvinteta“, Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi, koji se održava prvi put u istoriji ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije i koji okuplja rukovodstvo IPU, predsednike parlamenata koji su predsedavali IPU i Srbije, kao domaćina predstojeće skupštine ove organizacije.


Gojković je ukazala da je ovo važan istorijski trenutak za Interparlamentarnu uniju, jer se prvi put održava sastanak „kvinteta“ i to na Međunarodni dan parlamentarizma, a istovremeno se obeležava i 130. godina postojanja ove najstarije međunarodne parlamentarne organizacije, kao podsećanje na prvi sastanak tadašnje Interparlamentarne konferencije u Parizu 1889.godine.

Gojković je istakla da je Srbija ponosna što će predstojeća 141. skupština IPU održati u Beogradu i to u ovoj godini značajnog jubileja i pozvala sve parlamentarce da u oktobru od 13. do 17. dođu u Srbiju.

Gojković je naglasila da će se kao predsednica parlamenta, koji će biti domaćin predstojećeg zasedanja, fokusirati na to kako skupština u Beogradu može da doprinese razvoju parlamentarizma i radu IPU u budućnosti, kao i da će to biti odlična prilika da se čuju različita mišljenja i predlozi na temu generalne debate – jačanje međunarodnog prava: uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje.

Predsednica Skupštine Srbije je rekla da se potreba razmatranja ove tema nametnula sama po sebi imajući u vidu da se čitav svet danas nalazi na raskrsnici, da smo svedoci kršenja pravila i načela međunarodnog prava, uključujući osnovne aspekte poput poštovanja teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, uzdržavanja od upotrebe sile bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, neuplitanja u unutrašnja pitanja država i dužnosti vlada da zastupaju ljudska prava i osnovne slobode.

Gojković je navela da je važno da se pruži odgovor pomoću kojih mehanizama parlamentarna demokratija može da pomogne i spreči ugrožavanje i kršenje pojedinih instituta međunarodnog prava.

„Uverena sam da će Beogradska deklaracija predstavljati suštinski doprinos parlamentaraca izazovima koji se nalaze pred čitavim svetom“, rekla je Gojković.

Gojković je izrazila nadu da će 141. skupština u Beogradu biti prilika da se organizacija približi univerzalnom članstvu i u tom kontekstu izrazila zadovoljstvo zbog najava da će Skupština u Beogradu predstavljati priliku da se broj članica zaokruži na 180.

Gojković je najavila da će tokom zasedanja IPU u Beogradu posebna pažnja biti posvećena obeležavanju 30. godišnjice od usvajanja Konvencije o pravima deteta i pozvala da se podrži razmatranje ove teme i podstakne na što veće učešće na radionici koja će biti organizovana tim povodom 15. oktobra 2019. godine.

Gojković je navela i da će tokom zasedanja Stalni odbor za demokratiju i ljudska prava IPU pripremiti nacrt rezolucije „Postizanje univerzalne zdravstvene zaštite do 2030: uloga parlamenata u obezbeđivanju prava na zdravlje“ i istakla da je važno da se i parlamenti postaraju da svi ljudi i zajednice imaju pristup što većem broju zdravstvenih usluga, da te usluge budu dovoljno kvalitetne i efikasne i pristupačne. Predsednica Skupštine Srbije je najavila i održavanje panel diskusija povodom obeležavanja 40. godišnjice Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena, koja će se fokusirati na ulogu parlamenata u usvajanju zakonodavnog okvira za postizanje rodne ravnopravnosti. Gojković je navela da je planirano organizovanje brojnih događaja na marginama skupa, te da su toku pripreme na organizaciji društvenih događaja, kulturnog programa tokom ceremonije otvaranja zasedanja, kao i tokom prijema za Forum žena parlamentarki, dok će šefovima delegacija biti upriličeno posebno veče u Narodnom muzeju.

Na današnjem sastanku Interparlamentarne unije u Ženevi, pored predsednice Skupštine Srbije, učestvuju predsednica Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko, koja je predsedavala 137. Skupštine IPU u Sankt Peterburgu, predsednik Saveta Šura Katara Ahmed bin Abdulah Zaid Al Mahmud, predsedavajući 140. Skupštine IPU u Dohi, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalni sekretar organizacije Martin Čangong.

Predsednica Skupštine Srbije uoči početka sastanka „kvinteta“ IPU sastala se sa predsednicom Interparlamentarne Gabrijelom Kuevas Baron, a razgovarala je i sa generalnim sekretarom ove organizacije Čangongom, a na sastancima se razgovaralo o saradnji sa ovom organizacijom i predstojećoj skupštini u Beogradu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja