Ponedeljak, 23. april 2018.

Obraćanje predsednice Narodne skupštine na Konferenciji predsednika parlamenata EU i zemalja kandidata

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na dvodnevnoj Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije i zemalja kandidata u Talinu, poručila je da je puna privrženost Srbije procesima evrointegracija, zasnovana na uverenju da su svi napori, nekada teške i bolne mere, u najboljem interesu naših građana, mira, stabilnosti i prosperiteta regiona, a time i EU.


„Zato je važno da perspektiva punopravnog članstva bude kredibilna, sa vidljivim ciljevima koje postavlja stabilna i snažna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima je ovaj veliki projekat zasnovan“, istakla je Gojković obraćajući se predsednicima parlamenata.

Gojković je naglasila da Srbija ulaže dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima EU, o čemu svedoči i pozitivan Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Predsednica Narodne skupštine je ukazala da brojni izazovi koji stoje pred EU i koji se odvijaju unutar nje, zahtevaju otvorenost u dijalogu, mudrost u izboru rešenja, hrabrost u njihovom sprovođenju i solidarnost u podnošenju posledica.

„Istorijski posmatrano, EU se neprekidno razvijala prevazilaženjem kriza, koordinacijom politika i iznalaženjem novih pravaca delovanja, dok je paralelno tekao proces proširenja. Snažna ili proširena EU – to za nas nije stvarna alternativa, jer važan deo snage Unije leži upravo u proširenju“, rekla je Gojković i izrazila nadu da će predstojeći samit u Sofiji u punoj meri afirmisati perspektivu proširenja i dati joj jasne smernice.

Konferenciji u Talinu prisustvuje više od 30 predsednika parlamenata zemalja EU i država kandidata za članstvo u EU, a na otvaranju Konferencije govorio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 23. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja