24. novembar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivice Dačića na Konferenciji o inicijativi „OTVORENI BALKAN“

24. novembar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivice Dačića na Konferenciji o inicijativi „OTVORENI BALKAN“

Sreda, 24. novembar 2021.

Obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na Konferenciji o inicijativi „OTVORENI BALKAN“

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se na Konferenciji „OTVORENI BALKAN – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona“ . Obraćanje predsednika prenosimo u celosti:


Poštovana predsednice Vlade,
Uvaženi premijeri Albanije i Severne Makedonije,
Gospodine Eskobar, gospodine Lajčak,
Dame i gospodo,

Pozdravljam vas na početku ove konferencije i zahvaljujem organizatorima, pre svega gospodinu Marinkoviću i Kovačiću što su se potrudili da nas okupe oko teme koja je bez sumnje najvažnija regionalna tema u poslednjih mnogo godina.

Od pokretanja inicijative „Otvoreni Balkan” prošle su tek dve godine, kada su u Novom Sadu predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev potpisali inicijalnu deklaraciju i predstavili namere naše tri države za jače povezivanje u našem regionu. Za kratko vreme, do danas, ova inicijativa je pokazala da je pun pogodak, da je najbolji i pravi odgovor na autentične potrebe naših građana i naših država.

Od novosadske deklaracije do danas pređen je veliki put. U prvim danima bilo je mnogo više onih koji su osporavali ovu regionalnu inicijativu, nego nas koji smo stali iza nje. Govorilo se i u regionu, ali i u Evropi sa mnogo pesimizma i mrzovolje, pričalo se da je „Otvoreni Balkan” utešna nagrada za članstvo u Evropskoj uniji, da je to pravljenje neke nove Jugoslavije, da su postojeći regionalni projekti dovoljni i da nam nije potreban još jedan.

Drago mi je da su svi pogrešili. Nema ni Jugoslavije, nema ni utešne nagrade, tu je samo ogroman posao koji smo do sada obavili i tu je projekat koji će da promeni izgled Balkana. Ovo je prvi put za 30 godina da jedna inicijativa za bolje povezivanje naših ekonomija i naših ljudi ima šansu da uspe. Nijedna pre „Otvorenog Balkana” to nije bila u stanju, zato što nije bila izraz naše autentične volje i rešenje za naše stvarne probleme. „Otvoreni Balkan” je od početka do kraja naš izum, on je sredstvo da se naša društva i naše ekonomije povežu kroz otvorene granice i za ljude, robu i za kapital i usluge. Predugo su među nama stajale razne barijere, koje su samo ometale naš razvoj i zbog čega smo svi zajedno trošili ogroman novac i vreme, a naše privrede bez razloga trpele veliku štetu.

Drago mi je što su danas sa nama ovde visoki predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Država, to je veliki podstrek za dalji rad na ostvarenju projekta „Otvoreni Balkan”, ali je to i potvrda da je on od samog početka dobro osmišljen i da u njega vredi uložiti, makar poverenje.

Nedavni susret predsednika Vučića i premijera Zaeva i Rame u Skoplju, označio je i početak konkretnih aktivnosti da bi „Otvoreni Balkan” zaživeo u praksi. Cilj je da početkom 2023. godine budu na snazi sve one mere za ukidanje ekonomskih barijera između naše tri države i otvorena vrata za primenu četiri slobode otvorenog evropskog tržišta. Već sada su u toku velike pripreme u okviru naših institucija na prilagođavanju propisa i ujednačavanju praksi i ja sam siguran da ćemo za nešto više od godinu dana imati na terenu upravo onakvu sliku kakvu smo i kreirali sve ovo vreme kroz projekat „Otvoreni Balkan”.

Takva slika na Balkanu do sada nije postojala. Umesto dezintegracija, po kojoj smo nažalost poznati širom sveta, Balkan će biti prostor velike i suštinske integracije na polju trgovine, investicija, protoka radne snage bez ikakvih barijera. Ovo je istorijska prilika i siguran sam da ćemo je iskoristiti u punoj meri.

Svima onima, koji još oklevaju da se pridruže, želim da kažem da su im vrata širom otvorena i da ne postoji nijedan razlog da ne uđu u „Otvoreni Balkan”. Ako i dalje misle da će svojim pristupanjem trpeti neku štetu ili rizik, onda će morati da objasne svojim građanima zašto je njihovo tržište zatvoreno, zašto je njihova roba skuplja i danima čeka na granici i zašto teško mogu da nađu posao u svom najbližem okruženju.

Što se tiče Srbije, Albanije i Severne Makedonije, mi nemamo takve dileme još od samog početka i ubrzano radimo na tome da „Otvoreni Balkan” već sutra pokaže svoju pravu vrednost.

Hvala vam još jednom što svojim učešćem na ovoj konferenciji podržavate rad na ovom najvažnijem projektu za budućnost našeg regiona i uveren sam da ćemo i na ovaj način dati podstrek da bude realizovan što pre i u punoj meri.

Hvala vam!Foto galerija


Video (1)

Sreda, 24. novembar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine na konferenciji OTVORENI BALKAN – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona 24.11.2021.