15. oktobar 2019. Učesnici radionice o Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta

15. oktobar 2019. Učesnici radionice o Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta

Utorak, 15. oktobar 2019.

Obeleženo 30 godina usvajanja Konvencije UN

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvovala je danas na radionici posvećenoj 30. godišnjici usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, koja je organizovana u okviru 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, gde je poznati muzičar Goran Bregović promovisan u regionalnog ambasadora Unicefa.


Gojković je istakla da joj je zadovoljstvo što je u okviru beogradskog zasedanja promovisan novi regionalni ambasador Unicefa i da je uverena, poznajući njegovu energiju i zalaganje, da će doprineti i boljoj zaštiti dečjih prava. Gojković je rekla da očekuje da će prepoznatljivost Bregovića u regionu omogućiti i veću pažnju medija na pitanjima unapređenja prava dece i njihove zaštite.

Gojković, koja je i predsednica Odbora za prava deteta Skupštine Srbije, izrazila je zadovoljstvo što se upravo u Srbiji obeležava tri decenije postojanja ovog važnog dokumenta u zaštiti prava dece širom sveta, jer je upravo naša zemlja među prvim državama u svetu, ratifikovala ovu konvenciju.

Gojković je navela da danas, kada se sećamo ovog istorijskog momenta, važno da se postavi pitanje šta smo uspeli da uradimo, a kakvi su zadaci još pred nama.

Gojković je ukazala da prema podacima UN, stotine miliona dece u svetu izloženo je i danas nasilju i žive u siromaštvu, kao i da su najugroženija deca koja žive u područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena da napuste svoje domove zbog konflikta.

Gojković je istakla da to pokazuje da posao nije završen i da je važno da, kao društva pojedinačno, ali i zajedno na nivou međunarodnih organizacija kakva je i naša Interparlamentarna unija, mora više da se angažuje na primeni ciljeva održivog razvoja da bi deca odrastala u boljem okruženju.

Gojković je napomenula da se Srbija, kao i zemlje regiona, svakako nalazi pred zadacima unapređenja položaja dece i zaštiti dečjih prava i dodala da je Srbija ostvarila značajan napredak u ovoj oblasti, ali da je potrebno doneti zakon o pravima deteta i zaštitniku prava deteta.

„Briga o deci danas, znači brigu o društvu i našem svetu sutra! Zato, zajednički zadatak svih nas – parlamentaraca, organizacija civilnog društva, poznatih i uticajnih ličnosti, medija, mora da bude ulaganje dodatnih napora da poboljšamo njihove uslove odrastanja i školovanja“, poručila je Gojković.

Bregović se zahvalio IPU što ga je pozvala da učestvuje na ovom zasedanju i rekao da je počastvovan što će svojim glasom promovisati i zastupati pravo svakog deteta i podsetio da su pre 30 godina lideri dali obećanje potpisivanjem Konvencije o pravima deteta da žele da unaprede njihov život, kao i da je realnost da se milioni dece suočavaju sa kršenjem prava.

Bregović je naveo da svi znamo da iskustva koje smo imali u detinjstvu oblikuju naše odrastanje, i tome u prilog naveo da je, kada je živeo u Sarajevu, bio okružen raznolikošću i da se ta činjenica još uvek odražava u njegovoj muzici. Bregović je ukazao da na mnoge načine deca u Evropi i centralnoazijskom regionu žive bolje nego pre 30 godina, ali i ukazao da romska deca spadaju u najranjiviju grupu, da za njih postoji veća verovatnoća da budu prevremeno rođeni, manja šansa da budu vakcinisani i veća šansa da napuste školovanje pre završetka. Napomenuo je da postoje i mnogi izazovi sa kojima se suočavaju deca migranti.

„Učiniću sve što mogu, a vi kao parlamentarci možete učiniti mnogo više kako biste ispunili obećanje od pre 30 godina, da svako dete, i ono najranjivije, ima svoja prava“, poručio je Bregović.

Na radionici su se prisutnima obratili i Gabrijela Kuevas Baron, predsednica IPU i Afšan Kan, regionalni direktor Unicefa za Evropu i Centralnu Azije koja je navela da je ova konvencija najratifikovaniji dokument Ujedinjenih nacija.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
petak, 7. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja