14. oktobar 2021. Učesnici skupa

14. oktobar 2021. Učesnici skupa

Četvrtak, 14. oktobar 2021.

Obeleženo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i SAD

U Domu Narodne skupštine održan je skup povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD.


Skup je otvorio predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić koji je istakao da je Srbija jedna od malobrojnih država koje mogu da se pohvale tako dugom tradicijom diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama i da zato ima mnogo razloga da se neguje ta tradicija i obeležava kao važan datum u našoj nacionalnoj i diplomatskoj istoriji.

„Ne smemo da zaboravimo velike dane i ogromne žrtve koje su narodi Srbije i Amerike dali na oltar slobode i zato ja koristim svaku priliku da podsetim na njih. Imali smo mi i teških trenutaka, nećemo ni njih da zaboravimo, niti to smemo da uradimo. Ali imamo snage da idemo dalje i da ne dozvolimo da godine iz bliske istorije kada se nismo slagali, kada smo se čak i sukobili, prekriju čitav vek našeg prijateljstva i savezništva.

Srbija i Amerika danas se dobro poznaju, zajedno smo proživeli i dobro i loše, izvukli smo pouke i odlučili da idemo dalje kao snažni partneri. Radimo zajedno na svemu što je u obostranom interesu. I mi dobro znamo da nijedan naš državni i nacionalni cilj ne možemo da ostvarimo bez saradnje sa Amerikom, niti Sjedinjene Države misle da mogu bez Srbije da ostvare bilo koji svoj interes u ovom delu Evrope.

To je ono što nas danas veže i na čemu gradimo naše odnose i nema razloga da bilo ko zbog toga bude nezadovoljan. Američke kompanije i njihove evropske filijale ogromni su investitori u Srbiji, kod njih je zaposleno 20 hiljada naših ljudi. Želimo da ih imamo još više, ali želimo i da što više naših kompanija posluje na američkom tržištu. Mnogo je oblasti gde želimo i gde moramo da sarađujemo i to nas obavezuje da ostanemo partneri i da mislimo na budućnost“, rekao je predsednik Narodne skupštine.

Na skupu se obratio i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Nj.E. Entoni Godfri, koji se zahvalio Narodnoj skupštini, predsedniku i Poslaničkoj grupi prijateljstva na održavanju skupa povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. Posebno se zahvalio Draganu Šormazu, koji godinama gradi jako partnerstvo od velikog značaja za dve zemlje.

„Učestalost i sve veća sadržajnost naše saradnje govore o snazi naših odnosa. Ako se osvrnemo na 140 godina diplomatskih odnosa valja razmotriti postignute rezultate i koliko posla nam predstoji da zajedno uradimo“, naveo je ambasador. Istakao je da kao saveznici u dva svetska rata, preko hladnog rata i kao postojani partneri u suočavanju sa zajedničkim bezbednosnim izazovima od početka ovog veka, odnosi dve zemlje održavali su zajedničke vrednosti i zajedničku viziju budućnosti.

Ambasador se osvrnuo na potpisivanje Sporazuma američke vojne pomoći Jugoslaviji, koji su potpisali maršal Tito i tadašnji američki ambasador. „Duh ovog sporazuma nije vezan isključivo za prošlo doba, već je živ i danas, bilo u pomoći vezane za borbu protiv svetske pandemije ili otvaranje novih trgovinskih mogućnosti i sve širu vojnu saradnju. Dok razmišljamo o ukupnom opsegu naših odnosa, ne možemo i ne smemo da zaboravimo na poslednju deceniju prošlog veka, nepobitno najmračnije poglavlje za ovaj region i naše bilateralne odnose. Razmišljajući o tom periodu, ne možemo da ne pomislimo i na ulogu diplomatije ili na ono što bi neki nazvali neuspehom diplomatije.“ Osvrnuo se i na sporazume koji kako je rekao garantuju mir i stabilnost u ovom regionu i koji su okončali to mračno poglavlje, poput Dejtonskog mirovnog sporazuma, Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 UN, Kumanovskog sporazuma i druge, koji ukazuju na realno sagledavanje uz međusobno razumevanje i teških odluka do kojih se dolazilo zajedno, a koje zauzimaju centralno mesto zajedničkom radu Srbije u SAD. „Među našim zajedničkim ciljevima sada je glavni cilj put Srbije do članstva u EU. SAD su najveći donator bilateralne pomoći Srbiji. Od 2001. godine, do danas dostavili smo pomoć od 1,16 milijardi dolara za rešavanje problema u rasponu od posleratne obnove do razvoja demokratije, državne uprave i vladavine prava, do ekonomskog razvoja i očuvanja životne sredine. Pomoć u 2020. godini premašila je 40 miliona dolara, što govori da SAD ostaje najaktivniji partner vojske Srbije. U poslednjih 20 godina američka ambasada u Srbiji, poslala je preko 2.500 građana u SAD, kroz programe profesionalne i obrazovne razmene, što pogoduje razmeni čvršćih i ličnih kontakata i veza među građanima“, istakao je Godfri.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Dragan Šormaz govorio je o trenutnoj krizi na Kosovu i Metohiji i istakao da je njegovo ubeđenje da to pitanje neće moći da bude rešeno bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, kao i da on lično nema straha od toga.

„Kada smo kao narod rešili da dođe do mira u Bosni, rešeno je u Dejtonu sve i sada imamo Republiku Srpski. Ja strah od toga da SAD učestvuje u rešavanju problema koje imamo sa Prištinom nemam, iako mnogi imaju taj strah“, naglasio je Šormaz.

On se osvrnuo na dobre odnose dve zemlje između dva svetska rata, ali govorio i o trenutnoj uspešnoj saradnji. Naglasio je da su američke kompanije, od 2000. godine do danas, u Srbiji uložile preko 4 milijarde evra i da zapošljavaju više od 22.000 ljudi. Takođe je istakao da je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) od 2001. godine do sada, donirala 786 miliona dolara za podršku ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije.

O 140. godina saradnje u oblasti bezbednosti dve zemlje govorio je dr Zoran Dragišić, član PGP sa SAD. On je istakao da su Srbija i SAD u najtežim trenucima za ovu planetu, tokom dva svetska rata, bile na istoj strani i da dve zemlje kroz istoriju, ali i danas, veže strateška saradnja i prijateljstvo.


Video (2)

Četvrtak, 14. oktobar 2021. | skup povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD 14.10.2021.

Četvrtak, 14. oktobar 2021. | izjave za medije predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD Dragana Šormaza i ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija 14.10.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2