12. april 2012. godine Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović

12. april 2012. godine Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović

Četvrtak, 12. april 2012.

Obeležena godišnjica proboja Sremskog fronta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, prof.dr Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike Srbije prisustvovala je obeležavanju 67 godina od proboja Sremskog fronta. Pošto je položila venac na Spomen obeležje u Adaševcima kod Šida, predsednica Slavica Đukić Dejanović je poručila da je obaveza svih da se takav podvig ne zaboravi.


"Zato danas i ovde, kao i uvek kada se okupimo i kada ćutimo, jer nije svako ćutanje zaborav, kao što nije svako sećanje pretnja, iskazujemo divljenje njihovom požrtvovanju, zahvalnost za slobodu i nezavisnost za koju su se izborili", rekla je Đukić Dejanović. Ona je naglasila da junake sa sremskog fronta Srbija pamti kao oslobodioce koji su svoje ideale ugradili u temelje Evrope, bez ekstremnih političkih i ideoloških suprostavljenosti, rivaliteta i neprijateljstava među državama, Evrope koja kao svoj dan upravo slavi Dan pobede nad fašizom. Predsednica je naglasila da proboj Sremskog fronta nosi poruku da srpski narod ima snage da napravi proboj iz teškoća svake vrste.»Srbija je kroz vekove umela da odredi svoje mesto na međunarodnoj sceni i u ratovima i u miru, a danas bira put kojim ide jasno, čvrstim koracima, odlučno, put istinskih vrednosti, socijalne pravde.Istorijske pouke su dragocene, a istorijske žrtve ugrađene u svaki pedalj ove zemlje i zato su nove generacije dužne da dar života u slobodarskoj Srbiji iskoriste na dobro svoje zemlje», poručila je Đukić Dejanović. Ona je naglasila da je pobeda nad fašizmom, kojom je završni udarac zadat upravo na sremskim poljima, označila kraj nastojanjima da se svet pretvori u haos i beznađe i rezultirala poveljom UN.
Predsednica Slavica Đukić Dejanović je istakla da je Srbija sa svojim institucijama ujedinjena u nameri da, uprkos problemima, gradi sadržajne odnose sa svim zemljama regiona i sveta, posvećena miru, ali i svesna činjenice da savremeni rizici i pretnje ne poznaju granice.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja