30. novembar 2021. Obeležavanje jevrejskog praznika Hanuka u Narodnoj skupštini

30. novembar 2021. Obeležavanje jevrejskog praznika Hanuka u Narodnoj skupštini

Utorak, 30. novembar 2021.

Obeležen jevrejski praznik Hanuka u Narodnoj skupštini

Jevrejski praznik Hanuka, obeležen je danas u Narodnoj skupštini, u organizaciji Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom i ambasade Države Izrael u Republici Srbiji.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić čestitao je praznik svim Jevrejima i Državi Izrael i poželeo da ga proslave okruženi mirom i ljubavlju svojih porodica, posvećeni jedni drugima, onako kako nalaže duga tradicija.

„Srbija i srpski narod i Izrael i jevrejski narod su prijatelji, to su bili tokom cele svoje zajedničke istorije, i kada smo bili žrtve i kada smo bili pobednici.“, naveo je Dačić. On je izrazio i uverenje da će ta naša slavna, zajednička istorija biti i obaveza da budemo okrenuti jedni drugima i da zajedno gradimo dobru budućnost.

Predsednik Parlamenta Izraela Miki Levi obrato se skupu video porukom, ističući da se na ovaj način obeležavaju dobri odnosi naših naroda i parlamenata. Veze između Srbije i Izraela su jake i odolevaju različitim izazovima, naveo je Levi. On je istakao i da se naredne godine obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskh odnosa Srbije i Izraela, a da dobrim odnosima doprinosi i nedavno otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom prof. dr Vladimir Marinković čestitao je praznik i ukazao da institucije Republike Srbije imaju kvalitetan odnos prema jevrejskoj zajednici, o čemu svedoči usvajanje Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, konsezusom narodnih poslanika. On je ocenio da aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta daju značajan doprinos međuparlamentarnoj saradnji.

Učesnicima skupa se obratio i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Izraela Boaz Toporovski, takođe putem video poruke. Naveo je da je ovo prilika da, u duhu praznika Hanuke, oteramo mrak i rasprostremo svetlost.

Događaju su prisustvovali i ambasador Države Izrael u Srbiji Jahel Vilan i rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel.

Nakon obraćanja, rabin Isak Asiel započeo je sa paljenjem Hanuka sveća, nakon čega je nastupio hor „Braća Baruh“.


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 30. novembar 2021. | obeležavanje jevrejskog praznika Hanuke 30.11.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja