4. mart 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom

4. mart 2015. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom

Sreda, 4. mart 2015.

Nova faza odnosa Srbije i Albanije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Albaniji, razgovarala je večeras sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom, a na sastanku je naglašeno da su, u novoj fazi odnosa Srbije i Albanije, obe zemlje spremne na unapređenje saradnje.


Gojković i Rama su ocenili da su odnosi Srbije i Albanije od prvorazrednog značaja za ukupne odnose i jačanje stabilnosti u regionu.
Gojković je rekla da je primarni interes unapređenja odnosa dve države ostvarenje boljeg života dva naroda i da saradnja šalje poruku regionu i Evropskoj uniji da Srbija i Albanija garantuju stabilnost Zapadnog Balkana. Gojković je naglasila i da će EU tek integracijom Zapadnog Balkana biti potpuna.
Rama je naveo da se Srbija i Albanija ne slažu oko svega, ali da je važno to što postoji solidna osnova slaganja kako bi obe zemlje i region išli napred. On je istakao da lekciju, koju nas je naučila istorija, treba iskoristiti za budućnost.
Gojković i Rama razgovarali su i o saradnji mladih, kao i konkretizaciji Memoranduma o razumevanju u toj oblasti, između dve vlade, koja će omogućiti da mladi grade nove odnose.
Gojković je pozvala Ramu da podrži inicijativu za učešće Albanije na regionalnom omladinskom sajmu turizma u Srbiji, koji će prethoditi održavanju festivala „Egzit“, što je premijer Albanije podržao ističući značaj saradnje i u oblasti kulture.
Gojković i Rama su podržali aktivnosti srpsko–albanske radne grupe na realizaciji infrastrukturnih projekata, koji će dodatno povezati dve zemlje.
Gojković je razgovarala i sa gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom, a na sastanku je pozdravljeno novo poglavlje bilateralnih odnosa, a tema je bilo i unapređenje položaja nacionalnih manjina.
Gojković se tokom posete sastala i sa predsednikom države Bujarom Nišanijem i predsednikom Parlamenta Iljirom Metom, na čiji poziv je došla u posetu Albaniji, prvu u istoriji odnosa na nivou predsednika parlamenata.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2