Petak, 15. septembar 2017.

Nedelja parlamentarizma od 13. do 19. novembra

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković uoči Međunarodnog dana demokratije, koji se obeležava 15. septembra, obaveštava javnost, vaspitne i obrazovne institucije, lokalne samouprave i udruženja građana da će treća po redu „Nedelja parlamentarizma“ biti održana u organizaciji Narodne skupštine od 13. do 19. novembra.


Prepoznajući značaj otvorenosti prema građanima, biće organizovan niz događaja kako bi još više približili rad Parlamenta svim građanima i uključili mlade u demokratske procese.

Po ugledu na britanski „Parliament Week“, Narodna skupština organizovaće susrete i razgovore narodnih poslanika i građana, simulacije rada Narodne skupštine u više gradova u Srbiji, kako bi mladima približili procedure donošenja zakona, kao i niz projekata sa obrazovnim i vaspitnim institucijama. Predviđeni su susreti i razgovori predsednice Narodne skupštine Maje Gojković sa učenicima osnovnih škola, sa decom migranata koja pohađaju redovnu nastavu, kao i susreti sa najstarijim građanima, sa ciljem da se sa svim generacijama razgovara o ulozi Narodne skupštine u poboljšanju života svakog građanina.

„Nedelja Parlamentarizma“ počeće izložbom fotografija, koje su nastale tokom poseta stranih zvaničnika Narodnoj skupštini pod nazivom „Gosti, prijatelji i sećanja“. Predviđen je i „Dečji dan“ u kom će biti predstavljena izložba dečjih radova na temu „Kako vidim Narodnu skupštinu Srbije“, kao i radionice za decu kako bi se upoznali sa radom Parlamenta, u saradnji sa partnerima iz čitave Srbije.

„Nedelja parlamentarizma naglašava značaj parlamenta kao centralne institucije svakog demokratskog sistema, promovisanjem parlamentarne demokratije, otvorenosti u radu i dijaloga sa građanima. Ova manifestacija doprinosi boljoj informisanosti građana o ulozi i značaju Narodne skupštine i zakonodavnom procesu i podstiče uključivanje građana, posebno mladih, što doprinosi izgradnji poverenja između naše institucije i građana“, izjavila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković.

Narodna skupština poziva zainteresovane vaspitne i obrazovne institucije, lokalne samouprave i udruženja građana, koji žele da budu partneri i učestvuju svojim programima u „Nedelji parlamentarizma“, na temu parlamentarizma, da se prijave za učešće do 15. oktobar 2017. godine na e-mail: edukacija@parlament.rs

„Nedelja parlamentarizma“ organizuje se tradicionalno u saradnji sa ambasadom Velike Britanije.