8. februar 2018. Potpredsednik Arsić i generalna sekretarka Bulajić na sastanku sa predstvnicima UNDP/SDC

8. februar 2018. Potpredsednik Arsić i generalna sekretarka Bulajić na sastanku sa predstvnicima UNDP/SDC

Četvrtak, 8. februar 2018.

Nastavak saradnje Narodne skupštine i UNDP/SDC na projektu „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije – druga faza“

U Narodnoj skupštini je 8. februara 2018. godine održan sastanak projektnog tima za nadzor sprovođenja projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije – druga faza“.


Sastanak je otvorio potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić koji je naveo da projekat koji Narodna skupština sprovodi sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija i Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju predstavlja primer dobre prakse u zemlji i regionu i istakao značaj daljeg razvoja Portala za nadzor nad trošenjem javnih sredstava.

Koordinator fokus grupe za razvoj mehanizama kontrole procesa implementacije ciljeva održivog razvoja, narodni poslanik dr Milorad Mijatović predstavio je dosadašnje rezultate parlamentarnih mehanizama nadzora i najavio održavanje regionalnog seminara u maju 2018. godine.

Generalni sekretar Narodne skupštine Svetislava Bulajić se zahvalila na podršci koju UNDP/SDC pružaju Narodnoj skupštini i naglasila da Narodna skupština ima značajnu ulogu u sprovođenju budžetske kontrole, a samim tim, i veću odgovornosti prema građanima. U procesu pridruživanja Evropskoj uniji, neophodno je razviti profesionalnu Službu Narodne skupštine koja funkcioniše po najvišim evropskim standardima, navela je u svom obraćanju Svetislava Bulajić. Ona je dodala i da su u pripremi Strategija razvoja Službe Narodne skupštine za period 2018-2022. godine i Priručnik za pisanje zakona i ukazala na potrebu nastavka projekta kako bi se dosledno sprovele započete procedure.

Sastanku su prisustvovale direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Loibli, zamenik stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Steliana Nedera, kao i predstavnici kancelarije UNDP u Srbiji koje su pozitivno ocenile napredak projektnih aktivnosti u Narodnoj skupštini.

U diskusiji koja je usledila predstavljeni su planovi za naredni period koji će biti usmereni na razvoj mehanizama za bolju komunikaciju građana sa skupštinama na lokalnom nivou, jačanje kontrolne funkcije Narodne skupštine i dalji razvoj mehanizama kontrole trošenja javnih sredstava.

U okviru Projekta, zvanično je otvoren „trening centar“ u zgradi Narodne skupštine, u Ulici kralja Milana 14, na trećem spratu, koji je tehnički opremljen za održavanje seminara i obuka za zaposlene u Službi Narodne skupštine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31