7. februar 2023. Učesnici sastanka

7. februar 2023. Učesnici sastanka

Utorak, 7. februar 2023.

Narodni poslanik Mirko Ostrogonac razgovarao sa predstavnicima ambasada Velike Britanije u Srbiji i Hrvatskoj

Narodni poslanik Mirko Ostrogonac sastao se danas u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Zagrebu i predstavnicima ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji, a centralna tema razgovora odnosila se na položaj Hrvata, kao nacionalne manjine u Republici Srbiji.


Ostrogonac je Vilijama Hopkinsa, prvog sekretara Ambasade Velike Britanije u Srbiji i Andreasa Kepstaka, drugog sekretara ambasade Velike Britanije u Hrvatskoj, upoznao sa položajem Hrvata u Srbiji, pogotovo u severnom delu Vojvodine i objasnio koje su koraci preduzeti od početka XIII saziva Narodne skupštine i stupanja Tomislava Žigmanova, kao predstavnika hrvatske nacionalne manjine, u Vladu Republike Srbije. Istakao je da je ovakav potez relaksirao hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji i podstakao Hrvate da aktivnije učestvuju u borbi za normativne okvire. Dodao je da, s obzirom na istoriju koju dele Srbi i Hrvati, hrvatska nacionalna manjina u Srbiji zvanično počela da postoji pre 20 godina, a veoma česti napeti odnosi susednih zemalja, najveću štetu su donosili nacionalnim manjinama na obe strane. Hrvatska manjinska zajednica potpisala je Dekleraciju o saradnji sa srpskom manjinskom zajednicom u Hrvatskoj, naglasio je poslanik, što je dalo pozitivan impuls bližoj saradnji dve susedske zemlje. Poslanik je objasnio da se nada da će se Hrvati izboriti za bolje stanje po pitanju obrazovanja na hrvatskom jeziku i veću medijsku pažnju, pogotovo po pitanju informativnih emisija na hrvatskom jeziku, a pomenuo je i zainteresovanost zapošljavanja mladih u javnom sektoru u Srbiji. Sagovornici su razgovarali i o kapitalnim projektima i ulaganjima za objekte hrvatske zajednice, kao što su adaptacija Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, kao i kupovine rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

Gosti su se interesovali i za broj Hrvata koji žive u Srbiji, a narodni poslanik je istkao da po popisu iz 2012. u Srbiji živi 57.000 Hrvata, ali da veruje da je ovaj broj u padu. Teme razgovora odnosile su se i na potrebu veće prisutnosti hrvatskih predstavnika na lokalnom nivou, pogotovo u gradovima Severne Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja