Sreda, 13. oktobar 2021.

Narodni poslanik Bojan Torbica razgovarao sa ambasadorom Koreje u Srbiji

Član Poslaničke grupe prijateljstva sa Demokratskom narodnom Republikom Korejom Bojan Torbica sastao se danas sa ambasadorom Demokratske narodne Republike Koreje u Republici Srbiji Nj.E. Rijem Pjongom Duom.


Ri Pjong Du, upoznao je poslanika sa održavanjem pete sednice XIV saziva Nacionalnog komiteta odbrane DNRK, pod vođstvom vrhovnog vođe Kim Džong Una, na kojoj je naglasio da zakonodavne i druge institucije treba da ojačaju svoj rad i kontrolnu ulogu. Ambasador je naveo da je i ekonomija u ovoj državi u porastu, bez obzira na svetsku krizu izazvanu pandemijom korona virusom. Dodao je da se Demokratska narodna Republika Koreja oporavila od prirodne katastrofe, koja je izazvala poplave, ali da su mobilisana vojska i civilno društvo nakon tri meseca upornog rada obnovili štetu izazvanu prirodnim nepogodama. Ambasador je u daljem razgovoru naglasio da je Demokratska narodna Republika Koreja otvorila sve strateške komunikacione linije sa južnom Korejom, kako bi izgradila bolje odnose sa susedima i da će nastaviti da brani svoje nacionalne interese i suverenitet i reagovati na fluktuacije koje se dešavaju na Korejskom poluostrvu. Ambasador je istakao da je formiranje Poslaničke grupe prijateljstva sa Demokratskom narodnom Republikom Korejom u Narodnoj skupštini Republike Srbije pozitivan impuls za odnose dve zemlje i da ima važnu ulogu za bilateralne odnose Srbije i Koreje. Izrazio je nadu da će se saradnja i posete na različitim nivoima ostvariti nakon jenjavanja kontrolnih mera izazvane korona virusom, a iskoristio je priliku da se zahvali Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije na organizovanju Samita povodom 60. godišnjice Konferencije nesvrstanih zemalja.

Torbica je naveo da dve zemlje nikada nisu imale otvorenih pitanja i da su višedecenijsko prijateljstvo dve zemlje uvek krasili tradicionalno dobri odnosi. U prilog tome Torbica je naveo da je i Kim Il Sung, predsednik DNR Koreje, 1984. godine proglašen za počasnog građanina Beograda. Narodni poslanik naveo je da je Poslanička grupa prijateljstva sa Demokratskom narodnom Republikom Korejom upoznata sa dešavanjima u toj zemlji, zahvaljujući i biltenima koje ambasada dostavlja Narodnoj skupštini i naveo da bi mogla da se ostvari saradnja sa medijima i građanima Republike Srbije, kako bi se bliže upoznali sa kulturom i dešavanjima u Koreji. Torbica je izrazio zahvalnost Koreji na nepriznavanju tzv. Države Kosovo i prijema u UNESKO. On je naveo da Srbija zna šta znači borba za suverenitet, pod pritiskom svetskih sila i uvođenja sankcija i da Srbija jeste veran prijatelj Koreji po ovim pitanjima. Naglasio je i da će PGP prvom prilikom prihvatiti poziv za posetu i bliže sarađivati sa ambasadom. Zaključio je da će se Poslanička grupa prijateljstva potruditi da uspostavi bližu komunikaciju i saradnju, kako bi bilateralni odnosi bili unapređeni, što se i očekuje od tradicionalno dobrog prijateljstva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6