Četvrtak, 14. april 2016.

Narodni poslanici na međunarodnom skupu u Pirotu

U Pirotu je 14. aprila završena 22. Godišnja konferencija Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, na temu "Hrišćansko poimanje problema izbeglištva u svetlu aktuelne realnosti", na kojoj su učestvovali predstavnici vlada, parlamenata, akademija nauka, verskih zajednica i političkih i društvenih organizacija iz 24 zemlje sveta.


Konferenciju je 11. aprila otvorio predsednik Republike Tomislav Nikolić, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina, poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, ambasadora Rusije i Belorusije u Beogradu i predstavnika patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Narodnu skupštinu Republike Srbije na trodnevnoj Konferenciji predstavljali su narodni poslanici Aleksandar Čotrić, dr Vesna Rakonjac i Dragan Todorović.

Učesnici Konferencije usvojili su Rezoluciju u kojoj se, pored ostalog, "izražava saosećanje i zabrinutost za milione izbeglica iz Azije, Bliskog istoka i Afrike koji su prognani iz svojih rodnih mesta, kao rezultat masovne religijske netrpeljivosti i terorizma".

Na skupu je osuđen "proces nasilne dehristijanizacije regiona Bliskog istoka, odakle se hrišćani masovno proganjaju iz mesta koja važe za kolevku hrišćanske vere". "Dehristijanizacija vodi ka dehumanizaciji tih istorijskih prostora, što se pogubno odražava na sudbinu celog čovečanstva", ističe se u završnom dokumentu Konferencije.

Učesnici Konferencije, čijim radom je predsedavao prof. dr Valerij Aleksejev, iskazali su svoju zahvalnost predsedniku i Vladi Republike Srbije, sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, Gradu Pirotu, kao i političkim i poslovnim krugovima za topao i srdačan prijem i pružanje pomoći u pripremi i realizaciji važnog međunarodnog foruma na visokom nivou.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 8. decembar

Ceo kalendar dogadjaja