3. novembar 2013. Narodni poslanici na Cetinjskom parlamentarnom forumu

3. novembar 2013. Narodni poslanici na Cetinjskom parlamentarnom forumu

Sreda, 4. decembar 2013.

Narodni poslanici Jadranka Joksimović i Radojko Obradović na Cetinjskom parlamentarnom forumu

Narodni poslanici Jadranka Joksimović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Radojko Obradović, zamenik predsednika Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, učestvovali su na XV Cetinjskom parlamentarnom forumu, koji je održan u Budvi od 1. do 3. decembra 2013. godine.


Na XV Cetinjskom parlamentarnom forumu, koji je bio posvećen jačanju kontrolne uloge parlamenta nad sektorom odbrane i bezbednosti, učestvovalo je više od 50 parlamentaraca iz regiona, eksperti izvršne vlasti, predstavnici revizorskih institucija, kao i predstavnici civilnog sektora. Na početku rada, skupu su se obratili potpredsednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, ministar odbrane Crne Gore Milica Pejanović Đurišić i ministar odbrane Makedonije Talat Džaferi.
Jadranka Joksimović upoznala je učesnike skupa sa dosadašnjim radom Odbora za kontrolu službi bezbednosti i aktivnostima koje je Odbor realizovao u prethodnom periodu u oblasti nadzora i kontrole nad radom službi bezbednosti. Joksimović je posebno naglasila dobru saradnju koju je Odbor uspostavio sa nezavisnim državnim organima. S obzirom na to da je XV Cetinjski parlamentarni forum bio posvećen planiranju budžetskih sredstava i parlamentarnom nadzoru nad trošenjem budžetskih sredstava u sektoru odbrane i bezbednosti, Joksimović je posebno istakla neophodnost većeg učešća nadležnih parlamentarnih odbora u planiranju i nadzoru trošenja budžetskih sredstava u sektoru odbrane i bezbednosti.
Radojko Obradović upoznao je učesnike skupa sa nadležnostima i ulogom Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i procesom donošenja budžeta Republike Srbije, kao i ulogom Odbora u kontroli izvršenja budžeta.
Rad XV Cetinjskog parlamentarnog foruma završen je usvajanjem Zajedničke izjave kojom se ističe neophodnost kontinuirane primene instrumenata parlamentarnog nadzora i jačanja civilne kontrole sektora odbrane i bezbednosti, kao i unapređivanja adekvatnog zakonskog okvira za sprovođenje parlamentarnog nadzora u ovom sektoru. U kontekstu civilne i demokratske kontrole nad sektorom odbrane i bezbednosti naglašen je značaj uloge parlamenta u cilju transparentnog i efikasnijeg trošenja budžetskih sredstava u sektoru odbrane i bezbednosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja