22. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji, Jakupom Berišom

22. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji, Jakupom Berišom

Četvrtak, 22. septembar 2022.

Narodna skupština je spremna za nastavak saradnje sa UNDP

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se sa stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji, Jakupom Berišom. Poželevši mu dobrodošlicu, dr Orlić je naglasio da je Narodna skupština spremna za nastavak saradnje sa UNDP, koja je i u proteklom periodu bila uspešna.


Ukazao je na niz uspešnih projekata u saradnji sa UNDP, kao što su podrška radu Ženske parlamentarne mreže, održavanje sednica odbora van sedišta Narodne skupštine, ali i održavanje niza obuka koje su na raspolaganju narodnim poslanicima.

Predsednik Narodne skupštine dr Orlić posebno je naglasio značaj pitanja Kosova i Metohije za Republiku Srbiju.

„Sve članice UN čule su istorijsko obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. U ime naše države saopštio je jasan stav da se snažno zalažemo za poštovanje principa međunarodnog javnog prava, kao i obavezujuće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, u skladu sa kojom i UNDP funkcioniše na prostoru Kosova i Metohije. Očekujemo da sve naredne aktivnosti budu sprovedene uz poštovanje pomenute Rezolucije i odgovarajuće označavanje Kosova i Metohije, na svim sastancima i u okviru svih aktivnosti koje se tiču UN, odnosno, da budu u skladu sa dogovorima i obavezama koje postoje“, rekao je dr Orlić.

On je naglasio da će UN u Srbiji uvek imati stabilnog partnera, koji se nedvosmisleno zalaže za poštovanje međunarodnog javnog prava, kao i za poštovanje svih utvrđenih dogovora i obaveza, i koji je suštinski zainteresovan da se bori za rešenje koje podrazumeva mir i stabilnost za sve.

Stalni predstavnik UNDP u R. Srbiji Jakup Beriš složio se da su mir i stabilnost cilj kojem streme i Ujedinjene nacije i Srbija i u svetlu toga pozdravio obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom UN, koji se, kako je rekao, „u pet tačaka svog govora dotakao najvažnijih globalnih tema.“

Govoreći o nastavku saradnje, J. Beriš je rekao da će podrška UNDP i ubuduće načelno biti usmerena ka temama zaštite životne sredine, borbi protiv korupcije, digitalizaciji i rodnoj ravnopravnosti.

„Ono što nam neposredno predstoji je nastavak podrške izradi strategije razvoja skupštinske stručne službe, strategije digitalizacije Narodne skupštine i strategije komunikacije. Pored toga, planiramo niz mobilnih sednica skupštinskih odbora, razvoj budžetskog portala i dalju podršku izgradnji kapaciteta kroz obuke narodnih poslanika“, poručio je stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Jakup Beriš.

Sagovornici su zaključili da će u predstojećem periodu biti načinjeni konkretni koraci na planu realizacije različitih projekata Narodne skupštine Republike Srbije sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 22. septembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine i stalnog predstavnika UNDP u Srbiji 22.09.2022.