25. jul 2021. Šef delegacije Narodne skupštine u PS CES mr Igor Bečić na zasedanju ISP

25. jul 2021. Šef delegacije Narodne skupštine u PS CES mr Igor Bečić na zasedanju ISP

Sreda, 28. jul 2021.

Mr Igor Bečić predstavljao PS CES na zasedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Šef stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) mr Igor Bečić učestvovao je na 28. zasedanju Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP), na Kritu od 23. do 25. jula 2021. godine. Zasedanju su prisustvovali poslanici parlamenata država članica ISP, predstavnici pravoslavne crkave, međunarodnih parlamentarnih organizacija, kao i predstavnici lokalnih vlasti.


Šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS CES mr Igor Bečić se obratio prisutnima na glavnu temu Generalne skupštine „Budućnost sveta, budućnost Evrope nakon pandemije“. Mr Bečić je istakao da je Kovid-19 globalna zdravstvena kriza, ali istovremeno i duboki društveno-ekonomski i politički izazov koji je imao značajan uticaj na sve sfere društva, kao i da države mogu da ponude uspešan globalni odgovor samo kroz međusobnu saradnju, solidarnost i poštovanje. Zbog pandemije morali smo da se prilagodimo novim uslovima i radu u onlajn formatima, međutim, nikada nismo zaustavili rad i digitalno smo se sastajali- naglasio je Bečić. Bečić je naročito podvukao uspešan proces vakcinacije u Republici Srbiji, kao i pomoć koju je Srbija pružila regionu omogućivši građanima regiona da se vakcinišu u Srbiji.

Mr Bečić je takođe naglasio važnost šireg crnomorskog regiona u svetskoj politici, potrebu jačanja međureligijskog dijaloga, mira, saradnje i zajednički pristup u rešavanju izazova. Podvučen je i značaj parlamentarne diplomatije u rešavanju aktuelnih pitanja u regionu i jačanju političke stabilnosti.

Šef stalne delegacija Narodne skupštine u PS CES mr Igor Bečić i generalni sekretar PS CES Asaf Hadžijev održali su sastanak sa predsednikom Generalne skupštine ISP Sergejom Gavrilovim i generalnim sekretarom ISP Maksimosom Harakopulosom i izrazili spremnost za dalje jačanje saradnje dve organizacije, kao i organizaciju zajedničkog seminara posvećenog bezbednosti i stabilnosti u širem crnomorskom regionu. Mr Bečić je naglasio da je Republika Srbija uvek otvorena i spremna za saradnju u organizovanju ovakvih događaja, imajući u vidu potrebu očuvanja mira, stabilnosti i bezbednosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6