16. januar 2020. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na obeležavanju stradanja Srba u Skelanima (opština Srebrenica)

16. januar 2020. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na obeležavanju stradanja Srba u Skelanima (opština Srebrenica)

Petak, 17. januar 2020.

Linta prisustvovao obeležavanju stradanja Srba u Skelanima (opština Srebrenica)

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Miodrag Linta prisustvovao je u četvrtak, 16. januara, u Skelanima kod Srebrenice, obeležavanju stradanja Srba iz tog mesta i sa područja čitave opštine Srebrenica.


Linta je nakon održanog parastosa održao govor pred prisutnim porodicama žrtava, gostima i narodom u kome je istakao da je tragična činjenica da je prošlo gotovo 25 godina od završetka rata a da niko od naredbodavaca i počinilaca ovih stravičnih i svirepih zločina još uvek nije kažnjen.On je naglasio da nismo mogli da očekujemo pravdu u Haškom tribunalu jer se nije radilo o profesionalnom i nepristrasnom sudu već se radilo o političkom sudu čiji je cilj bio da sudi srpskom narodu na osnovu lažnih mitova i lažnih optužbi. Takođe, istakao je da je dobro poznato da srpski narod ne može da očekuje pravdu od suda i tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer ni to nisu nepristrasne i profesionalne institucije, nego etnički motivisano pravosuđe. Linta je podsetio da je više puta u javnosti govorio da je važno da Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, koje po zakonu ima nadležnost nad prostorom bivše Jugoslavije, pokrene istrage i podigne optužnice protiv svih onih lica za koje postoje dokazi da su počinili ratne zločine protiv srpskih ratnih zarobljenika i civila. Naglasio je da kažnjavanje svih ratnih zločinaca, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, jeste jedan od preduslova pomirenja između naroda na zapadnom Balkanu.

Linta je istakao da „srpski narod 25 godina od završetka rata gotovo svakodnevno sluša bezočne laži i izmišljotine bošnjačkih političara iz Sarajeva kako su tobože Srbija i srpski narod izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu, kako je tobože u Srebrenici počinjen genocid nad Muslimanima, kako je veličanstveni dan Republike Srpske 9. januar navodno početak, odnosno uvod u masovne zločine i genocid nad Bošnjacima. Sve su to razlozi i mnogi drugi zbog čega je važno da srpski narod bude jedinstven. Srpskom narodu, Srbiji, Republici Srpskoj predstoji jedna teška borba koju treba da vodi još jače i snažnije, a to je borba za širenje istine o pravim uzrocima ratova na prostoru bivše Jugoslavije i srpskom stradanju“. Prema Linti, iz dela dokumenata koje je objavilo britansko Ministarstvo odbrane, jasno se vidi da Vojska Republike Srpske i rukovodstvo Republike Srpske nije imalo apsolutno nikakav plan da osvoji Srebrenicu.

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice služen je 16. januara parastos za pokoj duša 305 nastradalih Srba iz ovog mesta i okolnih sela koje su muslimanske snage ubile u oružanim sukobima, a njih 69 usmrćeno je 16. januara 1993. godine. Više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obe strane Drine prisustvovalo je parastosu, kao i brojne delegacije. Vence i cveće su položili Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu NSRS, Savo Vulić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, general Milan Torbica u ime Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske. Cveće su položile i delegacije Saveza logoraša, veterana i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, te delegacije boračkih organizacija i opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, opštine Bajina Bašta u Srbiji i brojne stranačke delegacije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5