12. mart 2020. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta sa članovima izvršnog odbora Zavičajnog udruženja Janjana iz Novog Sada

12. mart 2020. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta sa članovima izvršnog odbora Zavičajnog udruženja Janjana iz Novog Sada

Četvrtak, 12. mart 2020.

Linta primio članove izvršnog odbora Zavičajnog udruženja Janjana iz Novog Sada

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta sastao se danas u Domu narodne skupštine sa članovima izvršnog odbora Zavičajnog udruženja Janjana iz Novog Sada.


Linta je istakao da mu je bila velika čast da bude gost Udruženja povodom održavanja jedanaestog Janjskog višeboja, jedinstvene sportske i etno-turističke manifestacije u Janju u Republici Srpskoj, jula prošle godine, izrazivši zadovoljstvo gostoprimstvom stanovnika. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu zahvalio se članovima izvršnog odbora Udruženja na poseti, izrazivši uverenje da će i u budućnosti nastaviti dobru saradnju.

Članovi izvršnog odbora Zavičajnog udruženja Janjana iz Novog Sada upoznali su Lintu sa istorijom Udruženja, napomenuvši da je ono osnovano februara 2009. godine kao izraz želje Janjana iz Vojvodine da imaju svoj ogranak u Republici Srbiji. Članovi Udruženja naveli su da je Janj zasebna istorijska, geografska i kulturološka celina u Republici Srpskoj u kojoj je naseljen veliki broj Srba, objasnivši da je, zahvaljujući svojoj izolovanosti, ova oblast uspela da sačuva svoje običaje, kulturu, tradiciju i nošnju. Oni su ukazali na brojna prirodna bogatstva Janja, poput Janjskih otoka, planine Vitorog, Vaganske pećine, manastira Glogovac u kom se tradicionalno održava Janjski sabor, reke Plive i kanjona reke Janj, koji je zaštićeni prirodni rezervat Republike Srpske.

„Veoma smo zahvalni što ste posvetili pažnju našem narodu koji je naseljen u toj oblasti, Vaša poseta bila je od velikog značaja za stanovnike Janja. Broj ljudi koji tamo živi sve više opada u poslednjih nekoliko godina, te je važno poraditi na pitanju naseljavanja tih krajeva. Suština je, pre svega, povratak u Janj i vraćanje korenima, tradiciji i kulturi“, podvukli su članovi izvršnog odbora Udruženja.

Na sastanku je bilo reči i o dosadašnjim i predstojećim aktivnostima Udruženja, kao i o inicijativama koje članovi nastoje da preduzmu u narednom periodu, poput ideje o izgradnji samoodrživog etno sela u ovoj oblasti i spomen obeležja stradalim srpskim civilima u zloglasnoj NDH u Drugom svetskom ratu. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta naglasio je da će uvek nastojati da pomogne Udruženju koliko god bude bio u mogućnosti.

Predsednik Zavičajnog udruženja Janjana iz Novog Sada Zoran Crepulja izrazio je veliku zahvalnost Linti na donaciji organizacije Savez Srba iz regiona njihovom udruženju, kao i na ukazanoj časti da članovi Udruženja posete Dom Narodne skupštine.

Sastanku su prisustvovali predsednik Zavičajnog udruženja Janjana iz Novog Sada Zoran Crepulja, sekretar Udruženja Cvijan Savković, kao i članovi izvršnog odbora Udruženja Dušan Blažić, Milovan Klisarić, Nedeljko Kerlec, Jovo Ćato, Dragan Malinović i Goran Savković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4