12. mart 2020. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na obeležavanju Dana opštine Srebrenica

12. mart 2020. Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na obeležavanju Dana opštine Srebrenica

Četvrtak, 12. mart 2020.

Linta na obeležavanju Dana opštine Srebrenica

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta prisustvovao je danas obeležavanju Dana opštine Srebrenica, koje je započelo Sednicom opštine Srebrenica u Kulturnom centru u tom gradu.


Linta je uputio čestitke građanima Srebrenice za Dan opštine i poželio da žive u miru i slozi, kao i da se međusobno poštuju i uvažavaju. Srpski narod na području opštine Srebrenica i regije Birač je doživeo velika stradanja u 20. veku, posebno nezapamćeni genocid u NDH i brutalne zločine i etnička čišćenja devedesetih godina prošlog veka. Apsolutno je neprihvatljivo da se Srbija i srpski narod lažno optužuju od strane bošnjačkih političara, intelektualaca i crkvenih dostojanstvenika da su tobože izvršili agresiju na BiH, da je Republika Srpska nastala na zločinu i genocidu i da je u Srebrenici izvršen genocid. Cilj ovih lažnih i besmislenih optužbi jeste da se ukine Republika Srpska i da se Srbija obaveže da plaća tobože ratnu odštetu. Zbog toga je važno da se pokrene snažna diplomatska, pravna i politička inicijativa da se međunarodna zajednica upozna sa istinom o karakteru rata i da se opovrgne lažni mit o genocidu u Srebrenici.

Linta je istakao da Srbija snažno poštuje Dejtonski sporazum i insistira da njegovoj doslednoj primeni. Potpuno je neprihvatljivo nastojanje zvaničnog Sarajeva da se nadležnosti sa entiteta prenose na nivo BiH s ciljem stvaranja unitarne i centralizovane države. Srbija voli i snažno pomaže Republiku Srpsku kroz niz projekata koji se realizuju u svim lokalnim samoupravama zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Takođe, zahvaljujući Vladi Republike Srbije, donirana su sredstva koja je opština Srebrenica uložila u kupovinu i izgradnju proizvodnih hala koje će obezbediti nova radna mesta. Važno je naglasiti da su tokom prethodne četiri godine otvorena četiri proizvodna objekta u Srebrenici, čime se sve više stvaraju uslovi da građani žive od svog rada.

Među prisutnim gostima bili su prisutni, između ostalih, ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić. Domaćin je bio načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić sa saradnicima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja