8. februar 2017. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom sa ambasadorom Meksika u Srbiji

8. februar 2017. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom sa ambasadorom Meksika u Srbiji

Sreda, 8. februar 2017.

Kontinuiranim dijalogom na svim nivoima do jake ekonomske saradnje između Srbije i Meksika

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom sastali su se u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Meksika u Srbiji, Nj.E. Markom Antoniom Garsijom Blankom, sa kojim su razgovarali o bilateralnim odnosima Srbije i Meksika i daljem unapređenju saradnje kako na parlamentarnom, tako i na svim drugim nivoima.


Predsednica PGP sa Meksikom Ana Ćirić na početku je istakla da između dve zemlje postoje tradicionalno prijateljski i miroljubivi odnosi i naglasila da nepostojanje otvorenih pitanja doprinosi još boljem učvršćivanju bilateralnih odnosa između Srbije i Meksika, što otvara prostor za unapređenje svih vidova saradnje. Predsednica se zahvalila i na principijelnoj podršci Meksika teritorijalnom integritetu Srbije, posebno na odluci da ne podrži članstvo Kosova u UNESKO. Ćirić je u nastavku istakla da je prioritet Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da dobri odnosi sa Rusijom, Kinom kao i zemljama Latinske Amerike imaju izuzetan značaj u spoljnopolitičkoj agendi Srbije. Predsednica je na kraju naglasila da će se tokom svog rada maksimalno zalagati da se, kroz parlamentarnu saradnju, intenzivira ekonomska saradnja dveju zemalja i unapređuju odnosi kroz kulturu i turizam.

Ambasador je obavestio prisutne o tome da postoji izuzetno interesovanje meksičkih parlamentaraca za saradnju sa Srbijom, o čemu svedoči i formiranje i rad grupe prijateljstva u Meksičkom kongresu. Dodao je da se kontinuiranim dijalogom na svim nivoima, odnosi zemalja mogu ojačati, što će otvoriti put za povećanje ekonomske razmene, ali i razvoj turizma obeju zemalja. Ambasador je upoznao narodne poslanike sa trenutnim odnosima Meksika i nove američke administracije, naglasivši da je Meksiko maksimalno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje otvorenih pitanja. Dosadašnji odnosi, kako je naveo, bili su zasnovani na uzajamnoj odgovornosti i poštovanju, a trenutnu situaciju, Vlada i narod Meksika, posmatraju sa posebnom pažnjom i zabrinutošću. Ukazujući na to da je Meksiko jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Sjedinjenih Američkih Država, izrazio je nadu da će se uz dobru volju i dijalog doći do racionalnog rešenja. Ambasador se u nastavku složio sa prisutnima da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje između Srbije i Meksika i najavio da će se u aprilu ove godine organizovati seminari upravo na temu unapređenja ekonomskih odnosa dveju zemalja. Na kraju, zaključio je da će Meksiko nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i nastojati da doprinese očuvanju njenih interesa po pitanju učešća tzv. države Kosovo u svim međunarodnim organizacijama.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1