21. februar 2018. Učesnici konferencije o međugeneracijskoj saradnji i solidarnosti

21. februar 2018. Učesnici konferencije o međugeneracijskoj saradnji i solidarnosti

Sreda, 21. februar 2018.

Konferencija o međugeneracijskoj saradnji i solidarnosti u Skupštini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je danas konferenciju „Međugeneracijska solidarnost i dostojanstveno starenje” u Skupštini Srbije i naglasila da je važno da čitavo društvo - institucije, organizacije civilinog sektora i mediji zajedno rade na širenju pozitivne slike o starenju.


Gojković je istakla da nijedno društvo ne može i ne sme da odbaci starije građane, već da ima zadatak da ih potpuno uključi i navela da je Narodna skupština prepoznala značaj teme međugeneracijske solidarnosti i razumevanja, kako bi se skrenula pažnja na izazove sa kojima se suočavaju stariji građani i stvorili još bolje uslovi aktivnog i dostojanstvenog starenja.

Predsednica Parlamenta je ukazala da je proces starenja stanovništva demografski trend u 21. veku i da se Srbija, kao i mnoge države, susreće sa ovim izazovima budući da u našoj zemlji više od 1,3 miliona građana ima više od 65 godina i da zbog toga moramo više da se posvetimo pitanju staranje, jer ono utiče na sve sfere društva.

Gojković je u tom kontekstu ukazala da je jedan od prioriteta unutrašnje politike da se napravi balans između rađanja dece i starenja populacije i da su važni početni napori i kampanja za podizanje nataliteta, koju je pokrenula Vlada Srbije i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Predsednica Parlamenta je ukazala da Srbija može da se ugleda na dobre primere razvijenih evropskih zemalja u sprovođenju sličnih kampanja okrenutih i ženama i muškarcima i izrazila uverenja da će Vlada Srbije iznaći najbolja rešenja, a svaki zakonski predlog imaće podršku Narodne skupštine.

Gojković je podvukla da je pored donošenja zakona i kontrole njihove primene važno suprotstavljanje brojnim stereotipima koji postoje u mnogim sredinama da su stariji građani slabi, nemoćni i da su samo teret za okolinu, što dovodi do njihovog povlačenja iz društvenih aktivnosti, a ovakav odnos može da bude uzrok diskriminacije, različitih oblika zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja. Predsednica Parlamenta je istakla da nasuprot takvim stereotipima starije osobe mogu da budu izuzetno aktivne i da u trećoj dobi mogu da doprinesu svojim znanjem, iskustvom i kvalitetima.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanovića Konferenciju o međugeneracijskoj saradnji vidi kao priliku da mladi i stari čuju jedni druge. Naglasila je da je pitanje dostojanstvene starosti, pitanje odnosa prema deci i pozvala nevladin sektor, relevantne institucije i svakog pojedinca da se priključi tom važnom zadatku povezivanja generacija.

Prisutnima se obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je izneo statističke podatke koji govore u prilog tvrdnji da je Srbija jedna od zemalja sa najstarijim stanovništvom. Naveo je da čak 19 odsto stanovništva čine osobe starije od 65 godina, a svega 15 procenata osobe mlađe od 15 godina.

On je najavio da će do kraja aprila svi penzioneri u Srbiji dobiti besplatne penzionerske identifikacione kartice, koje će moći da koriste umesto penzionog čeka, kao dokaz svog statusa, pri ostvarivanju popusta u prodavnicama.

Direktorka Republičkog fonda za PIO Dragana Kalinović, istakla je da se Srbija, kao i niz zemalja u svetu, suočava sa promenom strukture stanovništva, jer je životni vek duži, a natalitet nizak, te je neophodno raditi na jačanju međugeneracijske saradnje. Ona je istakla da je starima, pored materijalne pomoći, jednako važna tolerancija, razumevanje, saradnja i suživot sa mlađim generacijama.

Tokom Konferencije dodeljene su povelje najistaknutijim volonterima i penzionerima koji su pobedili na konkursu „Glas osiguranika“ za najlepšu pesmu/priču o solidarnosti među generacijama. Konferenciji su prisustvovali korisnici Doma Bežanijska kosa i đaci Osnovne škole „Drinka Pavlović“.

Povodom Konferencije u centralnom holu Doma Narodne skupštine predstavljena je izložba ručni radova korisnika Doma Bežanijska kosa i plakata sa izložbe „Poruči i primi poruku“ Volonterskog servisa Gradske opštine Zvezdara.


Video (1)

Sreda, 21. februar 2018. | predsednica Narodne skupštine otvara konferenciju Međugeneracijska solidarnost i dostojno starenje 21.02.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2