14. decembar 2017. Konferencija „Svet u 2018“ u Domu Narodne skupštine

14. decembar 2017. Konferencija „Svet u 2018“ u Domu Narodne skupštine

Četvrtak, 14. decembar 2017.

Konferencija „Svet u 2018“ u Domu Narodne skupštine

Najvažniji zadaci pred Srbijom u 2018. očuvanje samostalne spoljne politike, regionalne stabilnosti i zadržavanje kursa fiskalne stabilnosti i ekonomskog rasta


Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je na otvaranju konferencije „Svet u 2018“ istakla da su očuvanje samostalne spoljne politike i regionalne stabilnosti u složenim okolnostima, kao i zadržavanje kursa fiskalne stabilnosti i ekonomskog rasta, nedvosmisleno najvažniji zadaci pred Srbijom u 2018. godini.

Predsednica Parlamenta je naglasila da je politika Srbije jasna i da jedan od spoljnopolitičkih prioriteta ostaje ostvarenje punopravnog članstva u EU, kao i da Srbija istovremeno želi da sačuva najbolje odnose sa Rusijom, Kinom, SAD i svim ostalim.

Gojković je rekla da su reforme, koje je pokrenuo tadašnji predsednik Vlade, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, donele stabilizaciju javnih finansija, koja je otvorila mogućnost povećanja plata i penzija, kao i investicija, koje će u sledećoj godini biti veće za 30 odsto i da se može reći da će građani Srbije u 2018. godini živeti bolje.

„Srbija je na dobrom putu i to nije moja ocena, ili ocena predsednika države, predsednice Vlade, već činjenica koju potvrđuje MMF i Svetska banka“, navela je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine je ukazala da je cilj Srbije i razvoj regionalne saradnje na temeljima međusobnog poverenja i razumevanja i da se regionalna saradnja unapređuje, možda ne takvom brzinom kakvu bismo želeli.

„Međutim, Srbija istrajava na stavu da se pronalaze zajednički interesi i sama podnosi niz inicijativa kako da se region što bolje poveže, pre svega ekonomski, kroz zajedničke infrastrukturne projekte, podsticanje investicija i veću razmenu roba i usluga, a sve u pravcu da tržište regiona bude što atraktivnije za ekonomski razvoj. U tom cilju važnu ulogu ima saradnja u okviru Berlinskog procesa“, rekla je Gojković.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će 2018. godina biti godina u kojoj će se još jasnije i bolje videti rezultati kontinuiteta politike koju vodi Vlada, a to je vraćanje ugleda države, regionalne stabilnosti i stvaranja realne perspektive za one koji žive u Srbiji, ali i za one koji u nju žele da ulažu.

Istakla je značaj strateških odnosa sa Kinom, Turskom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za koje je rekla da nisu rezultat isključivo razvijanja privrede, već i decenijskog prijateljstva i saradnje. Govoreći o izgradnji puteva za koje je rekla da „sada vode u, a ne kao ne tako davno, od Srbije“, Mihajlović je istakla da je na Koridoru 10 i 11 izgrađeno 200 kilometara autoputa, kojim danas prolazi 17 miliona automobila više nego 2014. godine.

„Ključne reči za 2018. godine u Srbiji biće stabilnost, razvoj, bolji životni standard građana i veća rodna ravnopravnost“, naglasila je Mihajlović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da je u narednoj godini prioritet tog ministarstva izrada socijalnih karti, uz pomoć kojih će država da se izbori sa zloupotrebama i korupcijom i omogući da pomoć dođe do onih korisnika kojima je zaista potrebna.

U okviru svog izlaganja gradonačelnik Novog Sada istakao je da je taj grad drugo po veličini „gradilište“ u Srbiji, sa oko 700 aktivnih gradilišta, od kojih veliki broj ima nacionalni značaj.

Tokom Konferencije održaće se pet panel diskusija na temu: „Evropa i svet pred izazovima terorizma“, „Kuda se kreće srpska privredna lađa“, „Globalno zagrevanje i potencijalna krizna žarišta“ i „ Nova platforma za onlajn kupovinu lidera na tržištu maloprodaje u Srbiji“. Razgovaraće se i na temu šta se dešava sa koridorima i logističkom industrijom u Srbiji, kao i o kulturnoj diplomatiji u digitalnom dobu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4