19. jun 2024. Učesnici sastanka

19. jun 2024. Učesnici sastanka

Sreda, 19. jun 2024.

Jovanov primio predstavnike britanske ambasade u Beogradu

Predsednik Poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane Milenko Jovanov primio je predstavnike ambasade Britanije, šefa političkog odeljenja Vilijama Hopkinsona i političkog sekretara Džeka Votsona.


Hopkinson se pre svega interesovao za mogućnost unapređenja parlamentarne saradnje, koju je Jovanov ocenio dobrom, ali se složio da postoji prostor za njeno unapređenje. Jovanov je izrazio nadu da će to biti i realizovano kroz rad Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Britanijom, kao i ostale aktivnosti radnih tela i narodnih poslanika. Sveukupno govoreći o odnosu dve zemlje i reputacijom i imidžom koji Srbija ima u Britaniji, Jovanov je rekao da predsednik Republike Aleksandar Vučić ulaže velike napore da ceo region okrene razgovorima o  ekonomiji i napredku, ali da ta ispružena  ruka često ostane sama pružena u vazduhu, međutim i pored takve politike često se, kako je istakao, pojavljuju floskule iz ranijeg perioda koji nikakve veze sa politikom Srbije nemaju, te izrazio nadu da će se to prevazići, između ostalog upravo i kroz jačanje međuparlamentarne saradnje. Hopkinson je naglasio da ambasada Britanije želi da pomogne u intenziviranju te saradnje i promeni slike o Srbiji u britanksom parlamentu.
 
Tema razgovora bila je i međustranački dijalog i usvajanje preporuka ODHIRA o unapređenju izbornog procesa. „Stalo nam je da te preporuke realizujemo. Svakako da je za sve dobro da se postigne konsenzus sa opozicionim strankama. Oko nekih pitanja to neće biti lako, ali ćemo stremiti ka tome. Što se nas tiče kucaju na otvorena vrata“, rekao je Jovanov. On je podsetio da je vladajuća većina u Srbiji jedina koja je uopšte razmatrala i ozbiljno radila i pristupila preporukama ODHIR. 

Govorilo se i o dinamici rada Narodne skupštine i Jovanov je tim povodom rekao da se očekuje da će, nakon sto dana rada, Vlada Republike Srbije krenuti sa zakonodavnom inicijativom, odnosno upućivanjem predloga zakona u skupštinsku proceduru.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4