16. mart 2021. Predsednici odbora na virtuelnom sastanku sa polaznicima Koledža Nacionalne odbrane iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

16. mart 2021. Predsednici odbora na virtuelnom sastanku sa polaznicima Koledža Nacionalne odbrane iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Utorak, 16. mart 2021.

Jelena Žarić Kovačević i Aleksandar Marković održali video prezentaciju studentima Koledža Nacionalne odbrane iz UAE

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Jelena Žarić Kovačević i predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković, održali su virtuelni sastanak sa polaznicima Koledža Nacionalne odbrane iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Žarić Kovačević izrazila je posebno zadovoljstvo što je eminentna obrazovna ustanova, kao što je Fakultet nacionalne odbrane iz nama vrlo bliske i prijateljske države kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, inicirala razgovor.

„O bliskosti naše dve države govori vrlo intenzivna bilateralna saradnja i brojni zajednički projekti i aktivnosti gde ubrajam i ovaj razgovor. Naš predsednik, Aleksandar Vučić je upravo prošle nedelje boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i imao vrlo sadržajne razgovore sa prestolonaslednikom Abu Dabija, šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, koji je i zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga UAE. Tom prilikom je dogovorena izgradnja fabrike za proizvodnju kineske vakcine protiv Kovida u Srbiji u saradnji sa Emiratima, što smatramo veoma važnim. Takođe, prošle nedelje nam je iz Emirata stigao i drugi deo medicinske pomoći u vidu ultrazvučnih aparata, skenera, mobilnih rendgen aparata, magnetne rezonance, protokomere i sve ono što je potrebno za negu pacijenata koji su zaraženi korona virusom, na čemu smo veoma zahvalni“, naglasila je Žarić Kovačević.

Ona je najavila da će sledeće nedelje, Poslanička grupa prijateljstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima imati video sastanak sa Poslaničkom grupom prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„To će biti prvi video sastanak koji naša Narodna skupština ima sa nekom grupom prijateljstva iz sveta i meni kao predsednici Grupe prijateljstva sa Emiratima je posebno drago zbog toga. Sigurna sam da će taj sastanak dati poseban doprinos unapređenju parlamentarnih i ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje“, zaključila je Žarić Kovačević.

Aleksandar Marković je u posebnom segmentu predstavio nadležnosti i rad Odbora za odbranu i unutrašnja pitanja. On je istakao da su parlamenti u svim demokratskim društvima priznati i prepoznati kao najprimerenije mesto za zastupanje javnog interesa u oblasti bezbednosti, jer je parlament najviše predstavničko telo u državi, neposredno izabrano od samih građana i, samim tim, telo sa najširim demokratskim kapacitetom.

„Pred parlamente je, tako, postavljen ambiciozan zadatak da se stara o tome da sistem bezbednosti obezbeđuje efikasno i efektivno ostvarivanje i zaštitu društveno prihvaćenih vrednosti i ciljeva. Srbija tu nije izuzetak u odnosu na ostale evropske države. Razvojem demokratskih institucija i opštom demokratizacijom srpskog društva i sam koncept demokratske i civilne kontrole sektora bezbednosti ojačan drugim državnim akterima (npr. Zaštitnikom građana ili Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti) i proširen na celokupnu javnost, ali je parlamentarni segment ipak ostao ključan za obezbeđivanje demokratskog upravljanja celokupnim sektorom bezbednosti“, naglasio je Marković.

Tokom sastanka predsednici dva odbora upoznali su studente sa ulogom, nadležnostima, strukturom i radom Narodne skupštine, kao i spoljnopolitičkim aktivnostima i radom poslaničkih grupa prijateljstava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
ponedeljak, 16. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja