9. decembar 2019. Članica delegacije Narodne skuptšine Jelena Žarić Kovačević na panelu posvećenom integritetu institucija u borbi protiv korupcije

9. decembar 2019. Članica delegacije Narodne skuptšine Jelena Žarić Kovačević na panelu posvećenom integritetu institucija u borbi protiv korupcije

Ponedeljak, 9. decembar 2019.

Jelena Žarić Kovačević na panelu posvećenom integritetu institucija u borbi protiv korupcije na 7. Globalnoj konferenciji parlamentaraca protiv korupcije

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije učestvuje na 7. Globalnoj konferenciji parlamentaraca protiv korupcije u Dohi, koja se održava 9. i 10. decembra 2019. godine.


Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević govorila je na panelu posvećenom integritetu institucija u borbi protiv korupcije, i istakla da je borba protiv korupcije strateški prioritet Narodne skupštine i Vlade Srbije.

Žarić Kovačević je naglasila da su institucije u Srbiji upravo donošenjem dobrih zakona pokazale odlučnost u borbi protiv korupcije, kao i da su utvrđene brojne mere kako bi se delovalo i preventivno i represivno.

Žarić Kovačević je napomenula da je Skupština Srbije još 2013. godine osnovala Nacionalni ogranak GOPAK u uverenju da bi parlament trebalo da bude na prvoj liniji borbe protiv korupcije donoseći zakone i razvijajući programe koji ispunjavaju potrebe građana.

Narodna poslanica je ukazala da je Narodna skupština donela Zakon o lobiranju, čija primena je počela u septembru ove godine, kojim su ispunjeni relevantni evropski standardi u sprečavanju korupcije i dodala da će sledeće godine početi primena Zakona o sprečavanju korupcije, kojim su proširena ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije, kao i obim podataka koje će javni funkcioneri morati da prijave. Zakonom o zaštiti uzbunjivača, kako je dodala, pored uspostavljanja normativnog okvira, predviđen je niz mera za efikasnu primenu propisa u praksi, kao i obuke i mogućnost za uključivanje civilnog sektora.

Žarić Kovačević je istakla da su u cilju efikasne borbe protiv korupcije i kriminala formirani specijalni timovi sastavljeni od stručnjaka iz različitih državnih organa, čije su aktivnosti dovele do pokretanja vrlo složenih krivičnih postupaka i dodala da je u Srbiji prvi put uspostavljena i služba finansijske forenzike, što je od velikog značaja u suzbijanju finansijskog kriminala. Svakako najveći rezultat GOPAK u Srbiji je, kako je navela, uvođenje portala za nadzor nad trošenjem javnih finansija.

Žarić Kovačević je poručila da je nacionalni ogranak GOPAK u Srbiji spreman za dalju borbu protiv korupcije, koja podrazumeva upotrebu antikorupcijskih mehanizama u punom kapacitetu i uključivanje civilnog sektora i građana.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2