22. novembar 2021. Učesnici sastanka

22. novembar 2021. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 22. novembar 2021.

Jačanje saradnje na nivou parlamenata ključna za saradnju u svim drugim oblastima

Poslanička grupa prijateljstva sa Indonezijom, na čelu sa narodnom poslanicom Ljiljanom Malušić, održala je danas sastanak sa delegacijom Indonezije, na kojem je centralna tema razgovora bila produbljivanje međuparlamentarne saradnje.


Na samom početku sastanka, predsednica PGP sa Indonezijom Ljiljana Malušić izrazila je zadovoljstvo povodom zvanične posete Indonezije i što se, bez obzira na ozbiljnu pandemijsku situaciju, našlo prostora za razgovor o produbljivanju saradnje dve zemlje. Istakla je da dve zemlje mogu da se pohvale tradicionalno dobrim prijateljstvom, koje datira još od Pokreta nesvrstanih, a da su bilateralni odnosi uspostavljeni davne 1954. godine. Osvrnula se na program razmene studenata koji postoji između Srbije i Indonezije i investicijama indonežanskih kompanija u Srbiji. Podsetila je da su vlade Srbije i Indonezije potpisale Sporazum o dugoročnoj ekonomskoj saradnji i trgovini, što govori u prilog dobroj saradnji sa tendencijom daljeg unapređenja. Ona je navela da je saradnja Međuverskog dijaloga Srbije i Indonezije još jedna oblast u kojoj dve zemlje sarađuju, sada već celu deceniju. Iskoristila je priliku da se zahvali na principijelnom stavu Indonezije po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije i dodala da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, što može biti zamajac za još dublju saradnju. U svom izlaganju navela je da se Narodna skupština zalaže za produbljivanje saradnje na međuparlamentarnom nivou, nivou resornih odbora dva parlamenta, poslaničkih grupa prijateljstva i drugih zvaničnih delegacija, kao i jačanju ekonomske saradnje, ali i saradnje u oblasti kulture, turizma, odbrane, kao i naučnoj saradnji.

Šef delegacije i potpredsednik Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije Mardani Serom zahvalio se na toploj dobrodošlici složivši se da je parlamentarna saradnja ključna za produbljivanje i uspostavljanje novih vidova saradnje. Iz tog razloga potpredsednik je istakao da je u svojoj delegaciji poveo članove različitih komisija Predstavničkog doma kako bi se saradnja na nivou odbora proširila i učvrstila. Sa ponosom je istakao da Predstavnički dom ima 102 poslaničke grupe prijateljstva, među kojim je i Srbija. Saglasio se i sa idejom da Srbija predstavlja buduću sponu u raznim oblastima između Evropske unije i Indonezije i iskoristio je priliku da pozove Poslaničku grupu prijateljstva Narodne skupštine sa Indonezijom na zasedanje Interparlamentarne unije koje će se održati u martu sledeće godine na Baliju.

Teme razgovora bile su i međusobne posete, na najvišem državnom nivou, u proteklih nekoliko godina, koje su za rezultat imale intenziviranje saradnje. Sagovornici su se složili da obe zemlje imaju ogromne potencijale koje je potrebno iskoristiti u oblasti trgovine, turizma, obrazovanja i kulture i razgovarali su o uspostavljanju takvih vidova saradnje na različitim nivoima. Tokođe, razmenili su mišljenja o direktnim stranim investicijama u kojima Srbija prednjači u ovom delu Evrope, a bilo je reči i o indonežanskoj uspešnoj kampanji vakcinacije protiv virusa COVID-19, kojom je vakcinisano preko 95 odsto stanovništva.

U razgovoru su učestvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom, narodni poslanici: mr Jadranka Jovanović, Milanka Jevtić Vukojičić, Nataša Jovanović, Vuk Mirčetić i Viktor Jevtović i predstavnici i članovi indonežanske delegacije, Komisije za međuparlamentarnu saradnju: Fadli Zon, Putu Supadama Rudana, Ahmad Hafiz Tohir, Hasbi Anšori i Hon Muslim.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja