Ponedeljak, 16. maj 2022.

Izlaganje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na sednici političkog komiteta Saveta Evrope

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, danas se obratio na sednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE koja se održava 16-17. maja u Hanji, Krit.


Njegovo izlaganje prenosimo vam u celosti:

Uvaženi predsedavajući,
Poštovane kolege,

Drago mi je da vas pozdravim u ime Republike Srbije i naše Narodne skupštine i da iskoristim ovu priliku da još jednom potvrdim privrženost Republike Srbije radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i ovog Komiteta, u ostvarivanju zajedničkih ciljeva i vrednosti koje delimo kao članice naše pan-evropske organizacije.

Naročito mi je zadovoljstvo što Parlamentarna skupština, kroz rad Komiteta za politička pitanja i demokratiju, razmatra pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastoji da pronađe mehanizme i načine za podršku jasnoj perspektivi regiona, kao i da identifikuje oblasti u kojima Savet Evrope može da pomogne regionu na njegovom evropskom putu.

Iskoristio bih ovu priliku da iskažem našu punu podršku gospodinu Jorgosu Papandreuu u njegovom radu kao izvestioca ovog Komiteta, uveren sam da će kao veoma iskusan i odgovoran političar uraditi dobar posao i sačiniti sveobuhvatan i objektivan izveštaj. Dragi Jorgos, uvek možete da računate na punu podršku i saradnju Republike Srbije i svih naših institucija u ovom važnom zadatku.

Kao što vam je poznato, punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ostaje spoljnopolitički cilj broj jedan za Republiku Srbiju, on je to bio u svim prethodnim godinama, on će to i ostati u periodu koji je pred nama. Ovakvo opredeljenje potvrdili su i nedavno održani izbori, na kojima su građani dali veoma ubedljivu podršku onim političkim snagama koje rade na evropskim integracijama i koje ih imaju u samom vrhu svojih političkih i društvenih prioriteta.

S obzirom na to da je u toku proces konstituisanje novog saziva našeg Parlamenta, kao i nove Vlade, ja sam uveren da ćemo odmah nakon tih procedura nastaviti sa još većom energijom nego do sada da radimo na našim obavezama koje proističu iz pretpristupnih pregovora. Tu pre svega mislim na nastavak reformi čiji je cilj jačanje vladavine prava, zaštita temeljnih prava i sloboda, kao i integracionih procesa koji jačaju naš zajednički ekonomski i kulturni prostor.

Želim ovom prilikom da vas podsetim, a uveren sam da će to naći važno mesto i u našim daljim diskusijama, da je Republika Srbija početkom ove godine uspešno okončala proces promene Ustava u delu koji se tiče izbora sudija i tužilaca. To je bio proces od kapitalne važnosti ne samo za usklađivanje našeg pravosudnog sistema sa evropskim standardima, već i za jačanje vladavine prava uopšte. Naša Narodna skupština rukovodila je ovim kompleksnim procesom, onako kako nalaže i sam Ustav, i rezultat su nove ustavne odredbe koje posle 15 godina stvaraju uslove da pravosuđe bude samostalno i nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja. Ovom prilikom želim da zahvalim Venecijanskoj komisiji i njenim predstavnicima sa kojima smo tesno sarađivali u raznim fazama procesa i od njih dobili dobre sugestije i stavove da naša ustavna rešenja budu na najvišem demokratskom nivou.

Srbija se u ovom trenutku nalazi na drugoj polovini puta ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, otvorili smo 22 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a nadamo se da će ih ove godine biti još. Ne možemo da budemo zadovoljni tom dinamikom – ni mi u Srbiji, ni Evropska unija. Kada to kažem, moramo da imamo u vidu da je naša perspektiva članstva u Uniji otvorena pre punih 19 godina, takođe u Grčkoj, na solunskom samitu Evropske unije.

To je veoma dugačak period, i sasvim je razumljivo da za sve to vreme kod naših građana postoje i kolebanja i nedoumice oko toga da li je ostvarenje ovog cilja ustvari realno. Kao što i u Evropskoj uniji već duže postoji takozvani ”zamor od proširenja”, tako i u Srbiji i u regionu Zapadnog Balkana postoji svojevrsni ”zamor od pridruživanja” Uniji.

Mi želimo da se obe strane razmrdaju i da taj zamor ostane iza nas. Srbija i ceo Zapadni Balkan zaslužuju da mnogo brže nego do sada budu valorizovane njihove želje i njihovi napori da se pridruže Evropskoj uniji.

Svi smo zabrinuti zbog krize usled oružane intervencije Rusije u Ukrajini, koja pored svih užasnih posledica po građane Ukrajine i čitavu Evropu, utiče i na dalje usporavanje integracije Zapadnog Balkana u EU. Zato koristim i ovu priliku da pozovem i Savet Evrope i sve njegove članice da još jače nego do sada podrže naše napore za evrointegraciju, zato što smo duboko uvereni da je to jedini način da dođemo do pune stabilnosti i prosperiteta našeg regiona i svake naše države pojedinačno.

Savet Evrope je i do sada bio naš veoma važan partner na tom putu i ja sam uveren da ćemo i dalje imati punu podršku naše zajedničke organizacije. S tim u vezi, u ime Republike Srbije, prenosim vam našu punu otvorenost za sve programe i aktivnosti Saveta Evrope koji su usmereni ka što kvalitetnijim reformskim procesima i samim tim što bržem kretanju ka našem strateškom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Hvala vam!Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
ponedeljak, 4. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja