18. septembar 2021. Aleksandar Čotrić na izbornom mestu u Ruskoj Federaciji

18. septembar 2021. Aleksandar Čotrić na izbornom mestu u Ruskoj Federaciji

Ponedeljak, 20. septembar 2021.

Izjava Aleksandra Čotrića, posmatrača ispred Interparlamentarne skupštine pravoslavlja na izborima u Ruskoj Federaciji

Na izborma u Ruskoj Federaciji održanim od 17. do 19. septembra 2021. godine, bio sam u svojstvu međunarodnog posmatrača u ime Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, na osnovu poziva predsednika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vladimira Volodina i na osnovu odluke Međunarodnog sekretarijata ISP da budem predstavnik organizacije. Akreditaciju za praćenje izbora izdala mi je Centralna izborna komisija Ruske Federacije.


Svoju funkciju posmatrača izbora obavljao sam bez bilo kakvih uticaja i pritisaka, nezavisno i samostalno. Izbori u Ruskoj Federaciji za parlament i regionalne i lokalne organe vlasti bili su potpuno slobodni, demokratski, regularni i u skladu s najvišim evropskim i svetskim standardima.

Na biračkim mestima koja sam 18. septembra 2021. godine posetio u Moskovskoj oblasti, u gradu Odincovo i okolini, nisam uočio nikakve nepravilnosti. Predstavnici izborne komisije i biračkih odbora upoznali su me sa sanitarnim protokolima koji se primenjuju na biračkim mestima, video nadzorom koji se obavlja, mogućnosti glasanja elektronskim putem, kontrolom izbornog procesa od strane predstavnika izbornih listi i načinima čuvanja glasačih lističa tokom tri dana glasanja od 17. do 19. septembra 2021. godine. Razgovarao sam i sa predstavnicima političkih stranaka prisutnim na biračkim mestima koji nisu imali primedbe na izborni proces.

Biračima je bilo omogućeno da biraju između različitih političkih opcija. Izborna administracija je svoje dužnosti obavljala na zakonit i efikasan način. Osnovna građanska prava su bila poštovana. Zakonodavni okvir pruža dobru osnovu za sprovođenje demokratskih izbora i izbornim listama je bilo omogućeno da sprovodu kampanju i nadzor nad izbornim procesom na slobodan način.

Centralna izborna komisija je poštovala sve zakonske rokove, funkcionisala je na efiksan i transparentan način i za ove izbore je donela detaljna uputstva, uključujući i pravila o radu biračkih odbora.

Javni mediji su obezbeđivali jednako vreme učesnicima izbora da bi mogli da predstave svoje izborne platforme u skladu sa zakonskim obavezama.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4