14. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine i šef delegacije Narodne skupštine u IPU dr Vladimir Orlić

14. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine i šef delegacije Narodne skupštine u IPU dr Vladimir Orlić

Utorak, 18. oktobar 2022.

Govor predsednika Narodne skupštine na glavnoj debati 145. skupštine IPU: Unapređujemo rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, na čelu sa predsednikom dr Vladimirom Orlićem, učestvovala je u okviru 145. skupštine Interparlamentarne unije, koja je ove godine održana u Kigaliju, Ruanda, u glavnoj debati na temu „Rodna ravnopravnost i rodno osetljivi parlamenti kao pokretači promena za otporniji i mirniji svet“.


Na zvaničnom veb-sajtu IPU objavljen je govor predsednika Skupštine, u kojem ističe da u Republici Srbiji postoji visoka svest o značaju rodne ravnopravnosti, kao i odgovarajuće institucije i zakoni koji uređuju ovu oblast u skladu sa najvišim standardima. „Pored toga što ravnopravnost polova i jednake mogućnosti za žene i muškarce pripadaju osnovnim demokratskim načelima propisanim Ustavom, princip rodne ravnopravnosti je uključen i u Zakon o zabrani diskriminacije, a donet je i sistemski zakon u ovoj oblasti – Zakon o rodnoj ravnopravnosti“, navodi se u govoru dr Orlića.

Podsetio je i da je prethodnih godina uvedeno rodno odgovorno budžetiranje, usvojene su izmene krivičnog, radnog i porodičnog zakonodavstva, koje su označile početak odlučne borbe za sprečavanje bilo kog oblika nasilja prema ženama, a izmenama izbornih zakona propisano je da na izbornim listama za parlamentarne i lokalne izbore najmanje 40 odsto kandidata mora biti manje zastupljenog pola. „Želeo bih, međutim, da istaknem da Narodna skupština nije sama u ovom procesu, već postoji istinska opredeljenost čitave države da se posvetimo zajedničkom cilju unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena u Srbiji“, navodi se.

Ceo govor predsednika Skupštine pročitajte klikom OVDE.