22. februar 2016. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Narodne skupštine Republike Bugarske Cecka Cačeva

22. februar 2016. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Narodne skupštine Republike Bugarske Cecka Cačeva

Ponedeljak, 22. februar 2016.

Gojković započela posetu Bugarskoj

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković započela je danas dvodnevnu zvaničnu posetu Bugarskoj susretom sa predsednicom Narodne skupštine Republike Bugarske Ceckom Cačevom.


Gojković i Cačeva su ocenile da su odnosi između dve zemlje dobri, da ima prostora za dodatno unapređenje i u tom kontekstu naglasile značaj kontinuiranog dijaloga.

Cačeva je navela da Bugarska i Srbija imaju zajedničke stavove o mnogim pitanjima, što je osnov za razvoj saradnje i naglasila da Bugarska podržava nastojanje Srbije da postane članica Evropske unije. Ona je ukazala da, pored dobrosusedskih odnosa između dve zemlje, zajedničko članstvo u EU biće osnova za dalju saradnju i u ovoj organizaciji.

Gojković je zahvalila na podršci evrointegracijama Srbije, podsećajući da je upravo članstvo u EU prioritet naše zemlje. Gojković je rekla da je cilj Srbije da u naredne četiri godine usaglasi zakonodavstvo sa evropskim, sprovede ekonomske i političke reforme kako bi bila spremna za ulazak u EU.

Gojković i Cačeva su istakle da međuparlamenarna saradnja predstavlja značajnu komponentu u odnosima dve države i podržale njihovo unapređenje, posebno na nivou radnih tela i grupa prijateljstava. Predsednice dva parlamenta ukazale su na potrebu potpisivanja sporazuma o saradnji i razgovarale o inicijativi da se saradnja između vlada Srbije, Bugarske i Rumunije, u okviru „Krajovske grupe“ proširi i na parlamentarni nivo.

Na sastanku se razgovaralo i o pitanju migrantske i izbegličke krize, potrebi razvoja saobraćajne infrastrukture i saradnje u energetici, kao i o položaju nacionalnih manjina.

Gojković će u utorak, 23. februara, drugog dana posete Bugarskoj, razgovarati sa predsednikom Vlade Bojkom Borisovim, predsednikom Bugarske Rosenom Plevnelijevim i ministrom inostranih poslova Danielom Mitovim.

U delegaciji Narodne skupštine je i poslanica Adriana Anastasov, članica grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Bugarskom.