24. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom

24. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom

Četvrtak, 24. oktobar 2019.

Gojković u Strazburu sa predsednikom Senata Francuske Žerarom Laršerom

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata „Naš zajednički evropski dom: narednih 70 godina“ u Strazburu, povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope, sastala se danas sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom.


Gojković je naglasila da Srbija i Francuska imaju tradicionalno prijateljske i dobre odnose kroz istoriju, da su bile saveznice u dva svetska rata, kao i da se ti odnosi razvijaju i produbljuju posetom predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji i to u godini kada se obeležava 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Predsednik Senata Žerar Laršer je takođe ukazao da Srbija i Francuska imaju tradicionalne odnose koji su potvrđeni tokom posete predsednika Francuske Makrona Srbiji i istakao značaj saradnje u brojnim oblastima.

Laršer je prihvatio poziv da dođe u posetu Srbiji i ukazao da će to biti prilika za jačanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima, kao i daljih razgovora o evrointegracijama Srbije i drugim aktuelnim pitanjima.

Gojković je izrazila zadovoljstvo zbog predstojeće posete predsednika Senata Francuske Srbije ističući da će biti važna prilika za produbljivanje saradnje, posebno imajući u vidu da nije bilo posete na nivou predsednika parlamenata od 1985. godine.

Gojković i Laršer su razgovarali i o pitanju evrointegracija Srbije i regiona, a Gojković je ukazala da Srbija ne odustaje od svog strateškog opredeljenja da postane članica Evropske unije, kao i da naša zemlja vredno radi na usaglašavanju sa evropskom regulativom i dostizanju standarda EU, jer je Srbija evropska zemlja i deli iste vrednosti.

Gojković je Laršera upoznala sa situacijom na Kosovu i Metohiji, podsetila na jednostrane akte Prištine i ukazala da su još uvek na snazi takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, te da Priština očigledno nije spremna na dijalog i konstruktivan stav.

Gojković je Laršera upoznala i sa merama koje su preduzete nakon izveštaja EK o napretku u cilju unapređenja rada Narodne skupštine i ukazala na spremnost da se dodatno unapredi ambijent u kontekstu predstojećih izbora u okviru međustranačkog dijaloga koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Gojković i Laršer su razgovarali i o značaju ekonomske saradnje i pozdravili činjenicu da u Srbiji posluje 100 francuskih preduzeća, a Gojković je podsetila na važnost saradnje sa francuskom kompanijom koja je preuzela upravljanje beogradskim aerodromom „Nikola Tesla".Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6